МЗ: Свърши аугментинът

Здраве
14:33 - 06 Януари 2023
2904
МЗ: Свърши аугментинът

Масово изписваният антибиотик Augmentin (амоксициклин) е почти изчерпан, но има и други лекарства със същите терапевтични възможности, макар и с други търговски наименования и вносители.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването след запитване от OFFNews.

От ведомството посочват, че заради сигнали за изчерпване на количествата от медикамента Изпълнителната агенция по лекарствата е изискала информация за наличностите от фирмата притежател на разрешение за употреба.

Според предоставените данни, към 4 януари, в складовете на търговеца на едро все още е имало ограничени количества от таблетните форми и суспензии (сиропи) от 400 mg/57 mg/5 ml - 70 ml. Напълно изчерпани са суспензиите от 125 mg /31,25 mg/5 ml - 100 ml и 250 mg/62,5 mg/5ml - 100 ml. От фирмата доставчик са посочили, че през януари са заявени доставки за всички таблетни форми и суспензии Augmentin, с изключение на сиропа от 125 mg /31,25 mg/5 ml - 100 ml, за който е заявена доставка през февруари.

От министерството уточняват, че на пазара има и други лекарства със същите терапевтични възможности, макар и с други търговски наименования и вносители, от които има наличности в складовете на едро. Пациентите могат да обърнат към лекуващия си лекар, за да бъде назначена нова терапия, препоръчват от здравното ведомство.

За да научите повече какво лекува Аугментин - посетете сайта за хранителни добавки VITAMAG, където информацията е представена по лесен и разбираем начин.