На атола Бикини има 1000 пъти по-висока радиация от Чернобил

Американското правителство извърши 67 ядрени детонации в Тихия океан между 1946 и 1958 г.

Свят
16:42 - 17 Юли 2019
3013
На атола Бикини има 1000 пъти по-висока радиация от Чернобил

Нивата на радиация на територията на Маршаловите острови, където правителството на САЩ е изпитвало ядрения си арсенал по време на Студената война, са дори по-високи от тези, установени в Чернобил и Фукушима. Това показва ново проучване, цитирано от световните осведомителни агенции.

Изследването, публикувано от учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, е установило, че тестовете на проби от почва, взети от четири от островите, съдържат радиационни нива, които са "значително" по-високи от тези, открити в района на двете най-тежки ядрени аварии в историята - в СССР и Япония. На един от островите е установено, че концентрациите на радиоактивни частици са 1000 пъти над тези в Чернобил и Фукушима.

Особено обезпокоително откритие е наличието на плутоний-238 на остров Наен, който се намира в атола Ронгелап, на около 160 км от изпитателните полигони на атола Бикини. Този изотоп не е страничен продукт, а обикновено се свързва с ядрени отпадъци, което увеличава възможността Наен да е бил използван като сметище за ядрени отпадъци.

"Не можем да кажем със сигурност какво се е случило", изтъква Ивана Николич Хюз, професор по химия в Колумбийския университет и един от авторите на изследването, като допълва: "Но хора не трябва да живеят в Ронгелап, докато това не бъде проучено."

Американското правителство извърши 67 ядрени изпитания в южната част на Тихия океан между 1946 и 1958 г. по време на ранната надпревара във въоръжаването със Съветския съюз. Изпитанията са оставили следа от ядрено замърсяване на 21 острова, намиращи се приблизително по средата между Хавай и Австралия. Въпреки че представляват едва 6 процента от общата активност на САЩ по тестването на атомни бомби, детонациите са отговорни за повече от половината от изразходваната енергия.

Най-известните от тях бяха направени на атола Бикини, където бяха предприети операция "Кръстовища" и операция "Замък", съответно през 1946 и 1954 година. Първата e определяна като "първата в света ядрена катастрофа", докато втората доведе до експлозия 1000 пъти по-мощна от експлозиите, предизвикани от бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасакипо време на Втората световна война.