На Лена й се стъжни! Може да се окаже обвиняема по поне 4 наказателни разследвания

Политика
16:41 - 08 Август 2024
2017
На Лена й се стъжни! Може да се окаже обвиняема по поне 4 наказателни разследвания

Най-доверената депутатка до съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков – Лена Бориславова, може да се окаже обвиняема по поне четири наказателни разследвания, съобщава "Труд", като се позовава на свои източници в Прокуратурата. 

Темата се коментира усилено в парламента след като стана ясно, че миналата седмица след дълги месеци бездействие прокуратурата все пак е призовала Бориславова на разпит. Острието на ПП е трябвало да се яви пред следовател още този петък, но се оправдала, че е ангажирана с парламентарна дейност, поради което явяването е отложено за 10.00 часа на 12 август. Бориславова щяла да се яви в сградата на бившата спецпрокуратура на ул. „Черковна“ в столицата с един от двамата адвокати по наказателни дела, които била ангажирала. Причината – Лена Бориславова, която в миналото е стажувала в две големи адвокатски кантори в София, очаквала да бъде обект на интерес от страна на Софийска градска прокуратура по поне четири наказателни производства. На този етап Бориславова ще дава обяснения, но ако се окаже, че има данни за извършени от нея престъпления, то Градска прокуратура може да предложи свалянето на депутатския й имунитет.

Разпитът на Бориславова в понеделник трябва да е за неправомерно разгласяване на класифицирана информация, носеща гриф „секретно“. Става въпрос за материали от Държавна агенция „Национална сигурност“, до които Бориславова е получила достъп в качеството й на началник на кабинета на Кирил Петков по времето на неговото премиерство. ДАНС са установили, че именно Бориславова незаконно е предоставила техен документ, свързан със строежа на „Турски поток“ на Атанас Чобанов от сайта BIRD. 

Успоредно с това Бориславова вече две години се проверява за получени от нея хонорари от Българската банка за развитие. Става въпрос за консултантски договор, предвиждащ плащането от ББР на около 15 хиляди лева месечно на кантората, в която Бориславова е била на трудов договор. Порочното в случая е, че държавната банка е разполагала с достатъчно компетентни юристи и не би следвало да се плаща на външни консултанти, каквато в случая се е явила Бориславова. Интересен детайл е, че договорите се сключват когато принципал на ББР в качеството му на служебен министър на икономиката през 2021 г. става Кирил Петков. Още по-скандално е, че договорът е сключен броени дни след като Кирил Петков и Лена Бориславова са заснети от охранителна камера на частна квартира в центъра на София, която двамата посещават в една лятна неделна сутрин.

Третото разследване, по което може Бориславова да се окаже обвиняема e заради фалшифицирането на документи, свързани с излизането на Кирил Петков от ръководството на сдружението „Да запазим Корал“ през 2021 г. По твърдения на бивши съдружници на Петков в природозащитната организация, Бориславова е извършила документни престъпления като е фалшифицирала техни подписи, които по-късно е входирала в Агенция по вписванията. Това е станало, защото се е наложило Петков спешно да бъде заличен от участие в сдружението, за да може да стане служебен министър през 2021 г. Делото е стартирало още преди година, но за него се разбра едва преди няколко месеца, като бившите съдружници на Кирил Петков обвиниха прокуратурата, че бави умишлено разследването.

Четвъртото разследване, по което Лена Бориславова е много вероятно да се окаже с процесуално качество на обвиняема, е свързано с изтекли в публичното пространство записи от срещи на ръководството на „Продължаваме промяната“ от пролетта на 2023 г., когато се обсъждат начините, по които нерегламентирано получени пари в брой за изборите да бъдат трансформирани в легални дарения, каквото е изискването на изборното законодателство. По това разследване Бориславова може да се окаже обвиняема за пране на пари, което е изключително тежко престъпление и би било пример за борба с корупцията сред високите етажи на властта.

Засега не е ясно дали СГП, която е компетентната прокуратура и по четирите казуса, ще съумее да приключи с разследваните в кратки срокове, макар три от делата – за изтичането на класифицирана информация, за хонорарите и за документни престъпления, да се точат вече от година-две. Засега Лена Бориславова избягва да коментира разследванията, като очакванията са защитната й тактика да заложи на атаки срещу държавното обвинение. Депутатката от ПП обаче е била притеснена, очевидно съзнавайки тежестта на всяко едно потенциално обвинение, по което тя би могла да търпи наказателна отговорност заради Кирил Петков, поради което вече е наела двама адвокати, които да я придружават при предстоящите разпити. Имената на адвокатите са знакови и не е тайна, че са свързани с няколко олигарси, които пък от своя страна многократно са били свързвани със създаването на проекта „Продългаваме промяната“.