Националната детска болница остава мираж

Правителството чака 456 милиона лева от ЕК за 10 нови болници и протонен център за лъчетерапия

Политика
12:00 - 06 Април 2022
1586
Националната детска болница остава мираж

Изграждането на нова Национална детска болница с европейски средства остава мираж. Това сочат данните от представената от премиера Кирил Петков днес презентация от финалния изглед на Плана за възстановяване и устойчивост, който се чака утре шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен да парафира у нас.

Според информацията за частта за здравеопазване, кабинетът се надява по новия механизъм у нас да се изградят различни нови звена с европейски средства, но сред тях проектът за Педиатричната болница не е заложен. Това означава, че евентуално строителството (или преструктурирането на сега функциониращи болнични звена) ще трябва да се заложи с бюджетни средства.

Вместо това правителството предвижда купуването на високотехнологична апаратура за 35 звена за педиатрична грижа в страната и 14 за лечение на онкологични заболявания, както и изграждане на високотехнологичен протнен център за лъчетерапия.

Освен това се предвижда изграждането на 10 нови центъра за мозъчно-съдови заболявания с страната.

По друго перо за предвидени малко под 150 милиона за купуването на шест броя медицински хеликоптери за системата HEMS, става ясно още от презентацията.