Нацистките изроди от "Вагнер" се включват в конфликта в Косово

Вучич обвини правителството на независимата страна, че подхранва конфликта с лъжи и се опитва да прогони сръбското население

Русия
18:56 - 28 Декември 2022
6090
Нацистките изроди от "Вагнер" се включват в конфликта в Косово

Експертът Скендер Пертреши от „Косоварския център за изследвания на сигурността“ (KCSS) в Прищина обяснява: „Идеята на Сърбия и Русия е да се опитват заедно да създават конфликти и кризи навсякъде, където Западът играе роля и нестабилността в региона за разширяване на влиянието на Русия и Сърбия в региона“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна със сръбския православен патриарх Порфирий, на когото властите в Прищина отказват да влезе в Косово преди православната Коледа. Патриархът призова за помирение, но според Б92 говори и за "много тъжен ден", защото не може да посети вярващите в Косово.

Вучич обвини правителството на Косово, че подхранва конфликта с лъжи и се опитва да прогони сръбското население от Косово.

В деня на бокса Вучич приведе сръбската армия в бойна готовност. В нощта срещу сряда Александър Вучич пътува до Рашка на границата с Косово заедно с началника на щаба. В Instagram той публикува снимка от посещението на сръбските войници.

Международните опити за посредничество се провалиха главно поради отказа на Сърбия да признае Косово - което беше обявило своята независимост през 2008 г. - за независимо. Проруската позиция на сръбското правителство сега усложнява още повече ситуацията.