Над 11% от избирателите в област Перник вече са гласували

109 450 са избирателите в тази област

Политика
11:11 - 27 Октомври 2019
2822
Над 11% от избирателите в област Перник вече са гласували

Над 10% е избирателната активност към момента във всички общини в област Перник. Рекордът държи община Земен, където гласа си за кмет на община и общински съветници вече са дали 21 процента от избирателите. В най-голямата община Перник бюлетини са пуснали 11,3 процента от гласоподавателите. Не са констатирани сериозни нарушения в началото на изборния ден.

109 450 са избирателите в област Перник. Те ще гласуват в 265 секции. Заради обезлюдяването, в селата в трънско секциите са сборни, като в тях гласуват жителите на по няколко населени места. Сборни секции има във всички общини в региона, включително и две в община Перник.

 Със сигурност кмет още на първия тур ще има в община Ковачевци, където кандидатите са само двама. Най-много - осем са кандидатите за кмет на Радомир. В общините Брезник, Трън и Земен кметския пост си оспорват по трима кандидати, а в най-голямата община - Перник, кандидатите са седем.

Кмет на кметство избират 16 населени места в община Перник. Сред тях са град Батановци и пернишките квартали „Изток”, „Църква”, „Бела вода” и „Калкас”.

Нито едно от селата в общините Трън, Ковачевци и Земен е със статут на кметство и в тях се гласува само за кмет на община и за общински съветници.

В община Радомир избор на кмет на населеното място има в селата Друган, Дрен и Извор, а в община Брезник – само в село Ноевци.

Заради намалелия брой население мандатите в бъдещите общински съвети в Перник и Радомир са с по четири по-малко. В останалите четири общини в региона общинските съвети запазват числеността си.