Над 2 млн. нови безработни в Турция заради коронавируса

Към днешна дата COVID-19 е убил повече от 350 души в югоизточната ни съседка

Свят
15:57 - 03 Април 2020
3286
Над 2 млн. нови безработни в Турция заради коронавируса

Повече от два милиона работници в Турция са загубили работата си заради мерките, предприети за овладяване на заразата от новия коронавирус (COVID-19), а правителството трябва да направи повече в тяхна подкрепа. Това обяви основната опозиционна партия в страната, съобщава "Ройтерс".

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган разпореди търговци на дребно, ресторанти и други предприятия да се затворят, но не наложи пълна блокада, както поиска основната опозиционна Народнорепубликанска партия (CHP).

Председателят на CHP Кемал Кълъчдароглу каза, че около 400 000 предприятия са затворили заради мерките, което също така е довело до това много работници, които получават надници ден за ден, като шофьори на училищни автобуси и бръснари, да останат без работа.

"Броят на работещите, които работеха там, а сега са безработни, надхвърля 2 милиона. Те ще получават обезщетения за безработица от фонда за безработица за кратко време, но няма гаранции за след това", каза Кълъчдароглу в интервю за телевизия Fox.

Първите официални данни, показващи влиянието на епидемията върху работната сила в Турция, няма да бъдат публикувани до май, когато ще бъдат публикувани данните за безработицата през март.

Към днешна дата COVID-19 е убил повече от 350 души в югоизточната ни съседка, като регистрираните заразени са над 18 000 души.

Анкара също така обяви пакет за подкрепа на икономиката в размер на 100 млрд. турски лири (15 млрд. долара) и започна дарителска кампания за събиране на средства за нуждаещите се, за която дирекцията по комуникациите уточни, че вече е събрала 847 млн. лири.

"Призовахме правителството да предприеме предпазни мерки за работниците, работещи на надница. Не бяха взети мерки", подчерта Кълъчдароглу, като добави, че правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието трябва да "направи жертви", вместо да започва дарителска кампания.