Над 700 000 сгради у нас се нуждаят от саниране

Според МРРБ до 2030-та година трябва да бъдат обновени около една пета от тях

Актуални новини
11:16 - 23 Февруари 2020
2086
Над 700 000 сгради у нас се нуждаят от саниране

Около 704 хиляди са обитаваните жилишни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Сред сградите най-много са еднофамилните къщи – 650 хиляди, 55 хиляди са блоковете, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежитията.

Това стана ясно от интервю на Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ пред Нова телевизия.

От думите й става ясно, че МРРБ предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Предвижда се паралелното прилагане на програмите и поетапно изпълнение на мерките в тях.

"Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради – еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания“, обясни Благиева и допълни: „Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно". 

По разчети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се очаква до 2030-та година да бъдат обновени около една пета от 700-те хиляди обитавани жилищни сгради - обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност.