Най-малко 120 загинали мигранти след корабокрушение край Либия

Трагедията се е разиграла североизточно от либийската столица Триполи

Свят
11:30 - 23 Април 2021
1333
Най-малко 120 загинали мигранти след корабокрушение край Либия

Най-малко 120 мигранти най-вероятно са загинали, след като тяхната гумена лодка се е преобърнала в бурно море край бреговете на Либия, докато са се опитвали да се доберат до Европа, съобщиха благотворителни организации и агенцията на ООН за миграцията, цитирани от "Гардиън".

Десетки тела са били забелязани в близост до преобърната лодка, в която е имало около 130 души, уточни спасителна благотворителна организация.

Според първоначалната реконструкция на събитията, европейската хуманитарна група SOS Méditerranée е била предупредена във вторник от управляваната от доброволци средиземноморска спасителна гореща телефонна линия за наличието на три лодки в бедствие в международни води край Либия. Вълните в района са достигали височина до шест метра.

Корабът на SOS Méditerranée, Ocean Viking, както и търговски кораби, са се насочили към района и не са открили оцелели, а поне 10 тела.

Трагедията се е разиграла североизточно от либийската столица Триполи.

От спасителната гореща телефонна линия подчертаха, че хората е можело да бъдат спасени, но "всички власти съзнателно ги оставиха да загинат в морето". Те твърдят, че са били в контакт с лодката в бедствие в продължение над 10 часа на 21 април и тя многократно е предавала своята GPS позиция и ужасното положение на европейските и либийските власти и на широката общественост.

Те обаче подчертават, че всички европейски власти са отхвърлили отговорността да координират операцията по издирването и вместо това са посочили либийските власти като "компетентните" органи.

"Либийската брегова охрана обаче отказа да започне или координира спасителна операция, оставяйки 130-те души в бурно море цяла една нощ", допълват от горещата линия.

"Липсата на ефективна система за патрулиране е неоспорима и неприемлива", настоя в "Туитър" Флавио Ди Джакомо, говорител на Италия за агенцията на ООН за миграцията, като допълни: "Нещата трябва да се променят."

След като спасиха хиляди хора от удавяне в Средиземно море, редица спасителни лодки на неправителствени организации са блокирани в италианските пристанища, след като властите заповядаха те да бъдат конфискувани. През последните години италианските прокурори започнаха десетки разследвания срещу неправителствените организации, повечето от които по-късно бяха прекратени.