Намигване към левицата: Слави стана бранител на въглищата

Политика
18:56 - 17 Август 2021
8323
Намигване към левицата: Слави стана бранител на въглищата

Слави-Трифоновата партия Има такъв народ се обяви "за" оставането на "Мариците" като един от основните енергийни източници у нас, въпреки готвената т.нар. Зелена сделка.

В декларация във фейсбук страницата на ИТН става ясно, че формацията заема позицията на БСП за запазване на въглищната индустрия, но в противоречие с намеренията на ДБ да реформират сектора и той да премине по-скоро във ВЕИ комплексите.

"В момента, българската енергетика се намира в безпрецедентна ситуация. Изразяваме нашето категорично несъгласие с факта, че едни или други лица или политически партии правят PR-кампания от комплекс „Марица- изток“ за сметка на миньори, енергетици и жителите на Стара Загора и региона. Комплексът „Марица-изток“ е от огромно значение за енергийната независимост на България и е част от стратегическите обекти за националната сигурност. Той е енергийно сърце на България! Аз и моите колеги ще защитаваме и работим по това да остане и продължи да бъде такова. Пълното безхаберие и безотговорността на досегашните управляващи доведе до това, сега да събираме подписи и да защитаваме работата си и работните си места", пише в позицията си ИТН. 

И добавят, че щели да подкрепят и да работят за ясни позиции и правила за преструктуриране на комплекса край Раднево, за да се осигури работа за миньорите и енергетиците. 

"Всичко, което е законно и не противоречи на ангажиментите, които е поела България към ЕС, ще бъде направено за да работят централите и да се създадат условия за инвестиции в региона. Комплексът „Марица- изток“ е енергийно сърце на България и трябва да остане такова. За да се случи това, трябва всеки един от нас да продължи да работи в интерес и за защита на българската енергетика, но да е прозрачно и при ясни условия. Аз и моите колеги ще отстояваме и защитаваме интересите на всички миньори, енергетици, жители на Стара Загора и региона, както и на гражданите на Република България за един справедлив и плавен преход към декарбонизация с хоризонт 2050 г.", пишат още от ИТН.