Наркоман, убил баба : Удуших я с ръкавите на блузата си

За престъплението си Михаил Чинов ще лежи в затвора най-малко 15 г.

Икономика
10:52 - 11 Юни 2020
2195
Наркоман, убил баба: Удуших я с ръкавите на блузата си

Признавам вината си, няма какво да крия. Това заяви в пловдивския окръжен съд 37-годишният Михаил Чинов, обвинен за убийство на самотна възрастна жена по особено мъчителен начин. Той поиска съкратен процес и още днес се очаква присъда.

В залата призна, че е удушил жертвата си не с голи ръце. Покрил бил дланите си с ръкавите на блузата си.

Според обвинението на 3 октомври 2014 г. Чинов е убил Виолета Георгиева в дома й в кв. Кючук Париж и я ограбил. Задигнал златна обица и един долар на обща стойност 66, 55 лева. Жертвата е била на 79 г. и е била негова съседка.

Чинов е живеел в Пловдив, като през 2000 г. заминал за Испания. Върнал се у нас през 2011 г. В чужбина започнал да употребява наркотици, предимно хероин. Когато пристигнал под тепетата, останал около три месеца в родния си дом, а след това заживял на квартира. Продължил да употребява дрога, почти не работел и се издържал с пари от роднини.

На фаталната дата обвиняемият бил в силен наркотичен глад. Той отишъл до блок на ул. "Трети март", където живеела собствената му баба. Поискал й пари, но тя му отказала. Тогава започнал да звъни по жилищата на съседите, за да иска от тях пари, но те също не му дали. Така стигнал до апартамента на Виолета Георгиева.

Двамата се познавали, тъй като детството на Чинов било преминало в същия блок при баба му.

Виолета го поканила в хола. Чинов влязъл и поискал 20 лева. Пенсионерката му отказала, като се изказала негативно за него. Ядосан от думите й, наркоманът започнал да стиска жената с двете си ръце в областта на шията, в резултат на което тя се задушила, а смъртта й настъпила по особено мъчителен за нея начин.

След като се уверил, че пострадалата е мъртва, обвиняемият решил да провери дали в апартамента има нещо ценно, което да вземе и продаде, а след това да си купи наркотици. Забелязал златна обица на дясното ухо на жертвата си и я издърпал. На дивана видял книга със стърчащ един хартиен долар, с който Виолета Георгиева си отбелязвала докъде е стигнала с четенето. Взел и него. Преровил гардероба в спалнята, но от него не взел нищо. След като напуснал апартамента, Чинов обменил долара за български пари и в заложна къща продал златната обица за 18 лева. Веднага след това си закупил хероин за 8 лева от дилъри в Пловдив. На следващия ден близки на убитата започнали да я търсят по телефона, но когато тя не отговорила, отишли в дома й и я намерили мъртва.

Първоначално извършителят не бил разкрит, но през 2019 г. досъдебното производство било възобновено и при провеждане на оперативни мероприятия Чинов е установен като извършител на престъплението. Той е признал за убийството.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които е обвинен, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Снимка: Трафикнюз