Наследствено ли е дълголетието?

Науката още не е единодушна дали дългият живот се свързва със здравословни навици или е генетично заложен

Новини
23:00 - 14 Януари 2024
55351
Наследствено ли е дълголетието?

На какво се дължи дълголетието се опитват да открият специалисти от биотехнологичната компания "Калико лайф сайънсис" и генеаложката компания "Ансистри".

Много учени активно се занимават с изследвания за установяване на факторите, способстващи за дълголетието. Основен обект са клетките и 46-те хромозоми, съставящи човешкия геном. В продължение на много години той се смяташе за определящ фактор във всички аспекти: предразположеност към заболявания, характер, предпочитания и дори дълголетие.

Експертите установиха, че гените в по-малка степен определят продължителността на живота, отколкото се смяташе досега, съобщава сайтът MedicalXpress. Основни фактори за дълголетието са обкръжаващата среда и начинът на живот, предаде Дарик.
 
Според предишни преценки, дълголетието в 15-30 на сто от случаите се определя от генетични различия, а останалите фактори са начинът на живот, общественото влияние, болестите и инцидентите.

Преди време се смяташе още, че благодарение на своята генетика някои хора могат цял живот да ядат каквото си искат, да пият, да пушат и въпреки това да живеят толкова дълго, колкото и останалите. Но днес е прието да се мисли, че дълголетието се определя от средата, храненето, физическата активност и медицинското обслужване.

И все пак някаква вродена предразположеност към дълголетието съществува – членовете на някои отделни семейства се отличават с впечатляващо дълголетие, но все повече наблюдения показват, че те са доста малко.

Джеймс Вопел от института “Макс Планк” (Германия) подчертава, че “дълголетието определя телосложението на човека, но не и продължителността на неговия живот”.

Кааре Кристенсен и нейните колеги, които са изучили генома на 20 000 близнаци за периода от 1966 до 2006 г., живеещи във Финландия, Норвегия и Швеция, също обобщават, че очевидно геномът не е определящ фактор за дълголетието.

Американските специалисти са изследвали родословието на над 400 милиона души. При това са взели под внимание единствено продължителността на живота на даден човек, месторождението му и семейните му връзки.

Учените направили статистически анализ на факторите за дълголетието у роднини, родили се през 19-и и началото на 20-и век, и преценили "наследяването" на продължителността на живота у братя, сестри, братовчеди и братовчедки.

Оказало се, че взаимовръзката между съпрузи е по-голяма, отколкото между братя и сестри. Това навежда на мисълта, че главна роля играят фактори, свързани с жизнената среда.

Подобни фактори могат да са еднаквите условия за живот, когато човек избира водещ сходен начин на живот партньор.