Негативното влияние на алкохола върху кожата ни

Бюти
12:57 - 17 Януари 2020
3033
Негативното влияние на алкохола върху кожата ни

В края на седмицата, понякога и вечер след дълъг работен ден, обичаме да разпускаме с коктейл, чаша вино или по-твърда алкохолна напитка. Когато консумацията на алкохолни напитки е един или два пъти седмично в разумни количества, това не нанася кой знае какви щети на организма.

Но честото пиене води до редица проблеми, също така се отразява и на здравето и красотата на кожата. Как, вижте в следващите редове.

Дехидратира кожата

Консумацията на алкохол има силно дехидратиращ ефект. Главоболие, сухота в устата, са едни от най-честите симптоми на дехидратация. Страничният ефект от няколко изпити напитки се отразява негативно и върху здравето и красотата на кожата.

Дехидратацията е една от най-честите причини за по-бързото състаряване на кожата. Ето защо винаги когато консумирате алкохол, а и часове по-късно пийте достатъчно количество вода.

Вреди на черния дроб, което отново засяга кожата

Алкохолните напитки съдържат токсини, които с течение на времето нанасят увреждания на черния дроб. Това намалява възможността този орган да филтрира токсините, което се отразява на красотата на кожата.

Подпухналост

Алкохолни напитки като коктейл „Маргарита“ например, които се правят със сол или текилата, която се пие със сол, имат двойно обезводняващ ефект. Не само махмурлукът ви ще е по-силно изразен, но вредите върху кожата се увеличават.

Бъдете сигурни, че на сутринта от задържането на излишните течности лицето ви ще бъде подпухнало, кожата ще изглежда вяла.

Алкохолът лишава кожата от основни хранителни вещества

За да бъде кожата здрава и красива, тя се нуждае от витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини. Честата консумация на алкохол може да доведе до липсата на важни основни хранителни вещества. В резултат кожата няма свеж тен, започва да губи еластичност, по-бързо се състарява. Осцен това може да доведе до появата на розацея. 

С течение на времето редовната консумация на алкохол може да доведе до трайно увреждане на кожата, като розацеята например. Тя започва със зачервяване на лицето, което може да се превърне в хронично и да направи капилярите под кожата още по-видими.

Сладките и миксирани алкохолни напитки предизвикват появата на бръчки

Алкохолни напитки, които се смесват със сладки добавки като сокове, както и ликьорите, причиняват покачване на нивата на кръвната захар. Това системно възпаление в организма може да доведе до увреждане на клетките. Така кожата губи своята еластичност по-бързо, което е причина и за по-ранната поява на бръчки.