Никой в Европа не плаща газ с рубли

„Газпром” сега ще моли да има договор не само с България, а и с всички останали страни, твърди икономистът Красен Станчев

Икономика
09:12 - 25 Май 2022
3193
Никой в Европа не плаща газ с рубли

„Към днешна дата няма нито една преведена рубла за получаване на природен газ. Вече това кой е открил тези сметки и кой ги управлява са допълнителни въпроси, които не са маловажни. Русия иска да разедини максимално много Европа”, заяви енергийният експерт Васко Начев пред Нова тв.

Важен моментът, в който плащането се смята за извършено. Отварят две сметки на едно и също лице - в евро и долари и друга в рубли. Това се прави, защото рублата не е конвертируема. Това обясни икономистът Красен Станчев.

„Става дума за това, че търгуват фирми. Когато искате да се плаща така, както е определила курса Руската централна банка, всъщност искате българската, италианската компания или който и да е да прави онова, което иска Путин”, обясни още той.

И двамата са на мнение, че оттук нататък „Газпром” ще се бори за потребители.

„Най-хубавото нещо, което се случи е, че „Газпром” е на опашката спрямо другите и трябва да се бори за пазарен дял. Поведението им ще бъде различно оттук нататък. Потреблението на природен газ и нефт е изключително спаднало”, допълни Начев.

„Газпром” сега ще моли да има договор не само с България, а и с всички останали страни”, поясни Станчев.