Нинова прекроява листите на БСП за 11 юли

Политика
16:40 - 10 Май 2021
7884
Нинова прекроява листите на БСП за 11 юли

Сериозен ремонт се очаква да претърпят червените листи за предсрочните избори на 11 юли. Официално никакви рокади още не са утвърдени – всичко това предстои, но вече има няколко имена, които са били споменати на Изпълнителното бюро на БСП като неуспешни водачи, научи Lupa.bg от социалисти. 

Един от градовете, където тече голяма вътрешнопартийна драма, това е Перник. Водач на социалистите в миньорския град беше Стоян Мирчев, но неговата кандидатура беше посрещната на нож от местната организация. Освен това Нинова започна открита война с кмета на града - червения Станислав Владимиров. Тъй като конфликтът в Перник е постоянен и ескалира, най-вероятно Корнелия Нинова няма да иска да рискува и ще се опита да постигне компромис с друга кандидатура.

Кюстендил е друга ябълка на раздора в БСП. Соцлидерката изпрати за водач там Румен Георгиев. Един от основните му проблеми обаче се оказа фактът, че той е малко известен.

Освен това между организациите в Кюстендил и Дупница има тежко противопоставяне, което се отразява пагубно на изборните резултати.

Подобно е положението и във Видин. За водач там беше пратен Филип Попов, когото местната организация не желаеше да приеме. За капак общинската и областната организация на БСП в региона са в остър конфликт.

В Благоевград нещата също не изглеждат никак розови. Резултатът на БСП в града беше незавиден – партията остана едва на четвърто място.

„Въпреки това не вярвам Корнелия да смени водача Георги Михайлов... По-големият проблем в Благоевградско е, че в половината градове в региона организациите се карат. Да не говорим, че са под контрола на партийния враг на Нинова Кирил Добрев”, коментира пред Lupa.bg червен депутат.

Кирил Добрев бил в основата на проблемите и в Габрово. Водач в града беше Крум Дончев и конкретно около неговото име големи бъркотии нямаше. Втората в листата обаче – Кристина Сидерова, била човек на Добрев и точно това мътело водата на социалистите.

Подобни трусове имало и във Враца, Хасково, Разград...При всички случаи слабият изборен резултат на 4 април принудил лидерката на БСП да преосмисли кадровата си политика и да направи сериозно разместване не листите и техните водачи.