Нинова с брутална кампания за червения конгрес

Соцшефката обещава щедро депутатски места в замяна на подкрепа за уставните поправки

Политика
12:00 - 29 Януари 2023
9092
Нинова с брутална кампания за червения конгрес

Вместо да мисли за избори, лидерката на БСП Корнелия Нинова се е концентрирала върху най-важното политическо събитие за нея през годината – конгреса на партията. Най-висшият форум на Столетницата беше насрочен сред поредната и най-катастрофална изборна загуба, която превърна червената партия в пета политическа сила. Тогава Нинова се съгласи на конгрес, но го насрочи през февруари с надеждата да е по средата на кампанията и въпросът за нейната оставка да не се повдига.

Нещо повече, тя заяви, че ще предложи нов устав и нова програма на партията. Казано накратко – показа, че е готова всичко да смени само и само да остане председател, бидейки и най-некадърния лидер в столетната история на БСП, алармират опозиционери пред Lupa.bg броени дни преди заседанието на конгреса. 

Според тях обаче форумът всъщност слага начало на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени от президента Румен Радев за 2 април. А на този фон според социолози Столетницата може да спре свободното си падане само след махането на ръководството на "Позитано" 20 и конкретно след края на ерата "Нинова" начело на левицата. 

Вътрешните допитвания на червената председателка потвърждават подобни опасения и затова - с цел да избегне подобен сценарий и път към директно политическо забвение, Нинова е готова на крути мерки.

Ето какво разкриват потресени социалисти:

"По своя лична традиция червената председателка е започнала подготовката на конгреса с щедри обещания за водачества на листи на хората с влияние в партията. Тъй като БСП вече е без депутат в 8 области, а през април те сигурно ще станат 10, на нея и се налагало да обещава едни и същи водачески места на повече хора.

Така, например, първите места в Плевен и Пловдив област били обещани на поне по трима социалисти като тя можела да бие собствения с рекорд отпреди 2 години, когато водаческо място в една област било обещано на цели шестима, а накрая водач не станал нито един от тях.

За всеки случай, както и за по-широкия кръг делегати на конгреса, щедро се обещавали и места в изпълнителната власт като приближените на Нинова обяснявали по страната, че коалицията с ГЕРБ и ДПС вече е сигурна, а с това и назначенията им след изборите". 

А за шеф на потенциалните машинации на самия конгрес е посочила най-близкия си човек Борислав Гуцанов. Ето и пример - в нарушение на червения закон по страната се извършвала подмяна на делегати, които по устав могат да бъдат сменяни едва ли не само, ако са починали.

Но в случай, че и тези действия се окажат недостатъчни и опозицията все пак демонстрира мнозинство в конгреса, ще се приложи последният и най-силен ход – смяна на преброителите на конгреса, което при нужда трябвало да отиграе един от най-верните на Нинова хора – Георги Свиленски.

Именно той ще води конгреса и при нужда дори няма да допуска определени предложения на опозицията да бъдат гласувани в пълен разрез с всякакви демократични принципи и уставни правила.

За да е още по-сигурно, че форумът няма да отреже главата на председателката по някакъв начин, за делегатите не е предвидена нощувка в събота и те трябва да бързат за път, а Националният съвет бил взел решение работните органи на конгреса изобщо да не заседават, както Lupa.bg първа ви информира. 

Нарастващото влияние на анти-Нинова ядрата, според запознати, я е принудило да се откаже от уставната промяна, която да и даде възможност за трети мандат.

Вместо конгреса това щяла да свърши вярната и контролна комисия с тълкувателно решение.

Но тази „изненада“ се пазела за догодина, когато предстои прекият избор, тъй като дори сред най-верните и привърженици мнозина смятали, че тя трябва да се оттегли през 2024 г. Разбира се, наследници, посочени от нея, не липсват - оферти, твърдят в соцредиците, вече са получили и зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин, и председателят на предизборния щаб Борислав Гуцанов.

Докато в действителност планът на Нинова бил да не събира повече 50-ия конгрес, да спечели прекия избор догодина и да се яви пред новия Висш съвет - вече избрана за нов мандат.