Нищо ново: Най-корумпирани са в КАТ и "Гранична полиция"

Новини
11:00 - 02 Юни 2020
2300
Нищо ново: Най-корумпирани са в КАТ и "Гранична полиция"

"Има много анализи къде в МВР има корупция, но служителите на КАТ и на "Гранична полиция" са на първа линия. Те имат най-директен достъп с гражданите и когато вземат дори минимални суми от 5,10 лв., остава едно усещане за безнаказаност", каза пред БНТ главен комисар Стефан Банков - директор "Вътрешна сигурност" в МВР.

"Схемата изглежда елементарна на пръв поглед, но всъщност служителите не са взимали пари от самите лица, които са разследвали, а са настоявали те да бъдат давани в заведението", допълни шефът за разследващите полицаи от ГКПП "Калотина", които бяха задържани заради корупционни практики.

Според държавното обвинение те са получавали подкупи от лица, които са разследвали. По време на акцията служителите са задържани с белязани пари.

Подкупите се изпирали през оборотите на столично заведение, с помощта на трети човек.

"Така се създават условията те да бъдат препрани и изчистени, ако са маркирани. Полицаите познават много добре Наказателния процес, познават способите", обясни комисар Банков.

Той увери, че от МВР ще упражняват строг контрол срещу най-разпространената корупционна практика от полицаи на пътя.

"Сега сме насочили вниманието си към "Пътна полиция", идва лято, активен сезон, така че ако някой от КАТ мисли, че може да направи бързи пари, мога да го уверя, че това няма как да стане", заяви още Банков, който допълни, че е най-силно впечатлен от граничните полицаи, които вменяват на гражданите, че си плащат задължителни такси и се стига до тази порочна практика.