НОВ СКАНДАЛ: Кацаров лобира за частна болница чрез темата за Националната педиатрия

Политика
10:46 - 09 Декември 2021
4725
НОВ СКАНДАЛ: Кацаров лобира за частна болница чрез темата за Националната педиатрия

Здравният министър Стойчо Кацаров така силно защитава идеята си Националната детска болница да бъде построена в двора на университетската "Лозенец" и да се слее със съществуващата педиатрия "Проф. Иван Митев", за да намали броя на клиниките за лечение на малчугани и в двете и де факто да отвори път за построяването и лицензирането на частно многопрофилно заведение в "Казичене". Това стана ясно от интервю на проф. Радосвет Горнев, директор на бившата Правителствена, пред "24 часа" след напрежението, възникнало между неговите колеги и МЗ в началото на седмицата. 

Според хирурга, който бе назначен лично от Кацаров след уволняването на дългогодишния болничен шеф проф. Любомир Спасов, министърът лобира за частната "Сърце и мозък", която вече представлява верига лечебни заведения, собственост на бизнесмена Тихомир Каменов (шеф и на "Чайкафарма", и на "Търговска лига" - б.р.).

Още през лятото гръмна скандалът, че Кацаров смята да даде "зелена" светлина за частната болница в "Казичене", въпреки становищата на редица медици, че според здравната карта на София тя е напълно излишна и само ще оголи звена от столичните клиники и ще доизточи бюджета на НЗОК. 

Искането за откриване на новата частна структура бе внесено в МЗ веднага след началото на мандата на здравния министър Стойчо Кацаров през април. Самият президент Румен Радев неколкократно вдигна ръка срещу намеренията на министъра му, но пък Кацаров така и не реагира. В здравните среди се твърди, че той продължава активно да лобира в полза на Каменов. 

Към днешна дата и директорът на УМБАЛ "Лозенец" е на мнение, че няма друга причина, освен проекта на "Чайкафарма", която да стои зад исканията на Кацаров да слее две болници в една ("Лозенец" и педиатрията - б.р.) и дава пример за разтурени клиники - хирургиите в спешния институт "Н. И. Пирогов" и оголването на неврологиите в "Александровска" болница, тъкмо с намерението те да се прехвърлят като финансиране на новата частна. 

Проектът за нея предвижда изграждане на многопрофилна болница с 470 легла и отделения в различни специалности - кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, неврохирургия, рехабилитация, медицинска онкология, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерология, педиатрия. Предвидено е и изграждането на лаборатории. 

Всичко това ще бъде организирано в 3 сгради или т.нар крила, включващи: диагностично-консултативен блок, хирургични отделения и терапевтични отделения. Сградата, в която ще бъдат разположени кабинетите за прегледи и лабораториите, ще бъде на 3 етажа. Предвижда се да разполага с набор от апаратура за диагностика - рентген, компютърни томографи, РЕТ скенер, мамограф, апаратура за лъчелечение - линеен ускорител, брахитерапия. За линеен ускорител вчера Кацаров заговори да се вдигне и в "Лозенец". 

Дублира се и намерението за изграждане на хеликоптерни площадки. Намерението на фармабоса Каменов е "Сърце и мозък" в София да отвори врати през 2024 г.