Нова фейк-социология: БСП водила ГЕРБ с 3%

Оглавяваният от Калоян Методиев институт "Рего" посочи Корнелия Нинова като най-желана за следващ премиер

Политика
18:00 - 30 Март 2021
12973
Нова фейк-социология: БСП водила ГЕРБ с 3%

Висок дял на заявилите готовност да гласуват - 74.3%, показват резултатите от социологическо проучване на близкия до БСП институт "Рего". То е проведено сред 1004 пълнолетни българи в периода 25 - 28 март*.

Оттам хвърлиха и "бомбата" - сред твърдо решилите да упражнят правото си на вот най-голяма подкрепа получава БСП - 28.2%, следвана от ГЕРБ - СДС с 25.5%. Според проучването останалите, които имат резултат, достатъчен, за да влязат в следващия парламент, са "Има такъв народ" - 15.7%, ДПС - 9%, "Изправи се БГ - Мутри вън!" - 6.9%, "Демократична България" - 5.2%.

За първи път данни от публично представяни проучвания дават преднина на БСП спрямо управляващата партия. Разбира се, най-вероятно говорим за поредното "фейк"-проучване, тъй като "Рего" е институт, известен с близостта си до БСП. Той се ръководи от пристаналия на Корнелия Нинова бивш съветник на президента Румен Радев Калоян Методиев. Малко по-рано днес се появи и друго фейк-проучване - на близкото до ВМРО "Барометър България", което определи шкембе-войводите едва ли не за трета политическа сила у нас с немислимите 7,9% вот.

Подкрепа за БСП са заявили предимно сред най-възрастните и млади избиратели - над 60 години и до 30 години. Партията е предпочитана и повече сред жените. При ГЕРБ подкрепата идва от средната възраст и е полово балансирана, това пише "Рего" в представяне към данните. Институтът беше създаден през миналата година от бившия началник на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев. Той напусна с обяснения за различия с Радев и след като беше съобщено, че е бил на частно тържество на лидера на БСП Корнелия Нинова след нейната победа на вътрешните избори за лидер на партията.

От "Рего" коментират, че "Има такъв народ" среща основните си поддръжници сред младите до 30-годишна възраст, а при ДПС, "Демократична България" и коалицията около Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко основни фактора - степен на мобилизация, скрит вот, привличане или загуба на периферия.

"При ДПС и "Демократична България" традиционно се добавя вот от чужбина, който вдига резултата им. При електорални партии като "Има такъв народ" по принцип има висока степен на емоционално желание за гласуване, но често този вот, основно младежки, не отива дисциплинирано до урните. От тези специфики са възможни колебания на резултатите по посока на повишение при ДПС и "Демократична България" и намаление на резултата при "Има такъв народ", казват в анализа си от института.

В предпочитанията за нов премиер на страната доминират мненията, че няма подходяща личност (24%). Лидерът на БСП Корнелия Нинова, естествено е посочена от анкетираните от "Рего" респонденти като най-предпочитаният политик за бъдещ министър-председател (19.2%), докато действащият премиер Бойко Борисов е посочен като предпочитание от 17.1%. Слави Трифонов е посочен от 9% от респондентите.

* Данните са от национално проучване, проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци: тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети. Изследването е проведено със собствени средства. Изследването не мери вота в чужбина, купен вот, изборни измами в страната и чужбина