Нова звезда се появява на небето

Вижда се само няколко дни

Мистика
11:15 - 18 Март 2024
2762
Нова звезда се появява на небето

Астрономи съобщават, че звездата T Coronae Borealis (T CrB) ще избухне по всяко време на тази година, като нейната светлина ще бъде видима с просто око в рамките на една седмица. T CrB е разположена на 3000 светлинни години от Земята в небето на Северното полукълбо и ще свети толкова ярко, колкото Полярната звезда. Може да се намери в съзвездието Северна корона, което се намира между съзвездията Бут и Херкулес.

Учени от НАСА прогнозират, че звездата ще избухне между март и септември тази година. Това събитие ще бъде краткотрайно, тъй като светлината от експлозията ще продължи само една седмица. НАСА прогнозира, че новата "трябва да бъде видима с просто око за няколко дни и малко повече от седмица през бинокъл".

Историческите записи показват, че T CrB вече е наблюдавана в миналото. Преподобният Франсис Уоластън твърди, че е видял звезда с точните координати на T CrB през 1787 г., а Абът Бърчард описва бързо изгряваща звезда в Corona Borealis през 1217 г.

За разлика от повечето нови звезди, които отнемат хиляди години, за да експлодират, T CrB ще завърши своя цикъл само за една седмица. Яркостта й ще достигне връх и след това отново ще намалее, което може да се случи в рамките на 80 години.