Новата книга на Леа Коен за спасението на българските евреи с премиера в София

Изданието е по случай 80-та годишнина от драматичните събития

Книги
16:29 - 17 Юни 2022
3414
Новата книга на Леа Коен за спасението на българските евреи с премиера в София

Документалната книга „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“ на Леа Коен ще бъде представена в София. Премиерата ще се състои по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Събитието ще бъде на 27 юни в Еврейския културен дом, съобщават издателите от „Ентусиаст“.

В представянето ще участват проф. Александър Оскар, Иванка Гезенко и Михайлина Павлова. Книгата ще е повод и за втора дискусия - на 2 юли 2022 г. в рамките на Sofia Summer fest с Михаил Заимов.

След двата романа „Рафаел“ и „Жените от кино Роялъ“, в които Леа Коен представя историята на България от 30-те и 40-те години на миналия век през съдбата на евреите индустриалци, в новата книга са публикувани документални очерци на авторката.

„Изданието е съпроводено с копия на документи, някои от които неизвестни на широката общественост. Трудът е резултат от близо 20-годишни проучвания и е посветен на 80-годишнината от спасението на българските евреи, което ще бъде отбелязано от българската и световната демократична общност в началото на 2023 г.“, коментират от „Ентусиаст“.

Леа Коен е автор на над 14 книги от 1996 г. досега. Сред тях са 10 романа, сборник с новели и документални изследвания. Част от книгите й са преведени на немски, английски, испански, гръцки, сръбски, румънски, турски, хърватски и македонски език. Писателката живее в България и Швейцария.