Новият ни посланик в Азербайджан връчи аккредитивните си писма на Илхам Алиев

Реализирането на съвместни проекти е дало на България възможност да се развие като транзитна държава за азерския газ, изтъкна президентът

Свят
17:54 - 07 Март 2023
1936
Новият ни посланик в Азербайджан връчи аккредитивните си писма на Илхам Алиев

Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев прие акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на България Руслан Стоянов, съобщи агенция „Тренд“.

Изтъквайки, че двете държави са близки и стратегически партньори, държавният глава на Азербайджан изрази увереност, че двустранните връзки ще продължат да се развиват. Спирайки се на значението на реципрочните визити на високо равнище, президентът Алиев подчерта, че тези пътувания, които демонстрират приятелските връзки, са израз на приемането на решения по много важни въпроси от двустранния дневен ред.

Азербайджанският лидер наблегна на това, че енергийният сектор е една от областите на настоящо сътрудничество. Той посочи и важността на проекта за Южния газов коридор, и  изрази надежда, че двете държави ще продължат да са близки партньори по отношение на осигуряването на енергийна сигурност в дългосрочен план.

Държавният глава на Азербайджан каза, че реализирането на съвместни проекти е дало на България възможност да се развие като транзитна държава за азербайджанския газ.

Алиев обърна внимание на това, че има потенциал за развитието на сътрудничество в други сфери, успоредно с енергийната, и открои значението на усилията за даване тласък на търговския оборот.

Илхам Алиев приветства съвместната политическа активност между двете държави и подчерта ролята на България в сътрудничеството на Азербайджан с ЕС и с НАТО.

Посланик Стоянов предаде на държавния глава на Азербайджан поздрави от президента на България Румен Радев.

Описвайки Азербайджан като стратегически партньор на България, посланикът каза, че съществуващото взаимно доверие и срещите на високо равнище между двете държави са знак за стратегическо партньорство. Руслан Стоянов наблегна, че отношенията между Азербайджан и България са не само от стратегическо естество, а са и приятелски. Посланикът отбеляза също значимостта на въвеждането в експлоатация на газовия интерконектор Гърция-България.