Ново 20: Социалната комисия отхвърли решението на ПП-ДБ за вдигане на пенсиите с 11%

Част от депутатите определиха днешното заседание като "безсмислено"

Актуални новини
18:30 - 20 Май 2024
8449
Ново 20: Социалната комисия отхвърли решението на ПП-ДБ за вдигане на пенсиите с 11%

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за задължаване на представителите на Министерски съвет в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11% от 1 юли. "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, но тъй като останалите не участваха в гласуването, решение не беше прието.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че съгласно действащото законодателство, единственият орган, който изпълнява бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е Националният осигурителен институт и това 11%-но осъвременяване се съдържа принципно и в разпоредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 г.

"От размера на пенсията зависи поредица плащания, които са гарантирани от държавата и в този смисъл няма хипотеза и не е съществувала такава пенсиите за осигурителен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с различни размери", отбеляза още Лазаров. "Няма никакви действия и законов механизъм, чрез който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО, да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати", каза още той, цитиран от БТА. Компетентният орган е взел своето становище по предложение на министъра на труда и социалната политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11%, допълни Лазаров.

Той уточни, че личното му мнение е, че "очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график сега и това явно оказва влияние". Министерството на труда и социалната политика и НОИ винаги са прилагали стриктно нормативната уредба в областта на пенсиите и е действал принципът за по-благоприятно въздействие за пенсионерите, добави той.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова каза, че действията на НОИ по повод подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на НОИ са традиционни и стандартни всяка година. "Написала съм обстоятелствата, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, така, както е редно да се случи. Ако тази докладна записка беше прочетена внимателно, това щеше да бъде ясно на много от вас, както и на вносителите на настоящото предложение, но никой не ме потърси, за да се запознае с мотивите", добави тя.

"Експертите на НОИ и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и към момента те показаха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната записка е описано, че са в размер на 11% на база на прогнозни данни", посочи още Караиванова.

Мария Минчева, председател на НС на НОИ посочи, че Надзорният съвет се състои от равен брой представители на държавата от различни министерства и представители на социалните партньори. "Днешното заседание на парламентарната комисия, след като вече Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването, също би могло да бъде обект на дискусия", каза още тя.