Ново издание на приказката „Лъв без опашка“ от Ангел Каралийчев с рисунките на Любен Зидаров

Книги
14:31 - 17 Октомври 2022
4142
Ново издание на приказката „Лъв без опашка“ от Ангел Каралийчев с рисунките на Любен Зидаров

Ново издание на приказката „Лъв без опашка“ от Ангел Каралийчев излиза на книжния пазар, съобщават издателите от „Ентусиаст“. В него са поместени илюстрации на художника Любен Зидаров. 

„В необятното творчество на Ангел Каралийчев има истории, които са особено любими и препрочитани от децата. Чрез тях те се запознават с вълшебния свят на приказките и невероятните приключения на героите, някои от които ще останат завинаги в сърцата им“, коментира редакторът на изданието Гергана Рачева.

„Лъв без опашка“ е част от поредицата на „От библиотеката на мама“ на издателството. Целта на проекта е да даде възможност на децата да се докоснат до емблематични произведения от детството на родителите си.

Ангел Каралийчев (1902–1972) е български писател и преводач, известен със своите разкази и книги за деца. Работи като редактор и сътрудник в няколко периодични издания и издателства. Пише разкази, пътеписи и приказки, преразказва български и чуждестранни приказки и легенди.

През 1974 г. посмъртно му е присъдена Почетна грамота на името на Андерсен за една от най-обичаните му книги, „Приказен свят“ и е вписан в почетната книга „Ханс Кристиан Андерсен“ от Международния съвет за детско-юношеска литература.

Любен Зидаров е роден през 1923 г. Художникът работи в областта на графиката, живописта, стенния художествен текстил. Смята се за един от основоположниците на българския комикс.

Автор е на илюстрациите в книги като „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и много други. 

Зидаров е носител на сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва, на Голямата награда за илюстрация на Съюза на българските художници на името на Борис Ангелушев. Бил е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

През 2014 г. е удостоен с голямата награда на Столичната община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 г. получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата.