НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ПП и ДБ настояват: Зелен сертификат и за достъп до парламента

Политика
19:53 - 05 Януари 2022
3946
НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ПП и ДБ настояват: Зелен сертификат и за достъп до парламента

Депутати от "Продължаваме Промяната" и от "Демократична България" са внесли днес ново проекторешение за приемане на условия за достъп до сградите на Народното събрание при извънредна епидемична обстановка, показва справка на интернет страницата на парламента.

Предложението предвижда в парламента да се влиза с валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19, с удостоверение за преболедуване, с удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

Под проекторешението са се подписали петима депутати, сред които Андрей Гюров, председател на групата на "Продължаваме Промяната", и Атанас Славов от "Демократична България".

Предвижда се разходите за бързите антигенни тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента. Предлага се това да не важи за народните представители.

Проекторешението предвижда новите условия за достъп до парламента да се прилагат от 24 януари т.г.

През декември от "Демократична България" внесоха предложение достъпът до Народното събрание да става след представяне на валиден зелен сертификат или отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда. То предвижда бързите антигенни тестове да бъдат безплатни за народните представители, техните сътрудници, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите, а разходите да се покриват от бюджета на парламента.

Проекторешението на "Демократична България" се предлагаше да бъде обсъдено днес от парламента, но сутринта отпадна от програмата за тази седмица. Днес на Председателски съвет беше решено точката да отпадне от програмата поради необходимост от корекции, съобщи председателят на Народното събрание Никола Минчев в началото на заседанието. Той обясни, че проекторешението първо ще бъде разгледано от постоянните комисии и след това ще бъде внесено в пленарната зала.