НЗОК обработва двойно по-бавно заявленията за лечение на деца

При 12% от бланките са подменени входящите дати

Здраве
16:37 - 08 Юли 2019
1971
НЗОК обработва двойно по-бавно заявленията за лечение на деца

Двойно забавяне на заявленията за лечение на деца от НЗОК в сравнение с Фонда за лечение на деца констатира анализаторът Боян Юруков в собствения си онлайн блог. Според него има значително забавяне на заявления, липса на обратна връзка, пропуски в справките, към които насочват родителите, както и системен проблем в прозрачността.

От април до сега към Здравната каса са подадени 456 заявления, като 36% от тях са одобрени заедно с още 43, останали от фонда. Юруков обаче посочва, че за одобрение е необходимо двойно повече време спрямо 2018 г. В момента се чака между 45 и 72 дни, като над половината от заявленията се бавят повече от месец.

Един от проблемите е ударното въвеждане на данни със задна дата. При 56 заявления, или 12%, са подменени входящите дати, променяйки значително статистиката за забавянето им, посочва още анализаторът.

Голям брой от заявленията пък са вписани по погрешка на кирилица вместо на латиница. 

Освен че променят статистиката, тези "поправки" са абсурдни, защото означават, че близките не могат да открият въобще информация за заявленията си, категоричен е анализаторът.

Юруков посочва още, че се забелязва значително увеличение на чакащите заявления. Много повече заявления през април и май са останали без решение, а голям брой от останалите през юни се бавят вече месец.