Оди пеш: Умници "спасиха" от транспорт „Манастирски ливади” и „Павлово”

За 10-и път сменят маршрута на бус 801 – единствен вътрешен превоз в дебрите на южните квартали 

Новини
16:52 - 26 Септември 2024
30245
Оди пеш: Умници "спасиха" от транспорт „Манастирски ливади” и „Павлово”

Тотален хаос с графика на така рекламираните малки бусчета - радостта на софиянци от южните квартали, вече съсипа  изначално добрата идея да има локален превоз в пренаселените и отдалечени от булевардите улици. Въпросните рейсчета № 801 обслужват вътрешните улички в кварталите, като в двете части на „Манастирски ливади” това е първа необходимост за многолюдното население, което няма никакъв пряк транспорт, за да стигнат до бул. „България” или „Тодор Каблешков”.

Да, обаче загрижени експерти постоянно местят спирките и маршрута, по който минават малките сини бусчета, незнайно защо. Линия 801, която свързва южните квартали с „Красно село”, „Бъкстон” и „Павлово”, отново минава през местата, където най-малко има смисъл, а натоварените райони са абсолютно игнорирани.

Последната промяна е плод на особено креативна мисъл – вместо рейсчетата да минават през бул. „Пушкин” в „Павлово” и след като минат през "Манастирски ливади-Запад" да пресекат бул. „България” и да обиколят през уличките на „Манастирски ливади-Изток”, обиколката отново е променена. Така жителите на „Павлово” и „Манастирски ливади Запад” пак се чудят къде има спирки, откъде минават рейсчетата и дали изобщо минават. Маршрутът на бус 801 отново, вероятно за 10-и път е променен и не минава през всички най-населени места в кварталите.

Първо – закрита е спирката в „Павлово” на т.нар. Кръговото, на която разчитаха сериозен брой пътници от квартала. Въпросната е преместена далече надолу по ул. „Иван Сусанин”. Второ - 801 изобщо не минава през „Манастирски ливади Изток”, което бе основна част от мисията му. Вместо това, кара през булеварда над Ливадите, заобикаля ги и през „Луи Айер” стига до колелото – крайната спирка на автобусите на бул. „Каблешков”.

Това е абсолютна недомислица, защото най-големият поток от хора изобщо няма на какво да се качи и за пореден път ги оставя да си „одят пеша”, вместо да стигнат лесно и удобно до големите булеварди. По тази причина особено недоволни са хората в "Манастирски ливади-Изток", които редовно ползват превоза по ул. "Боян Петров".  

„Някакви умни глави стоят в една стая, взимат големи пари и маркират дейност, като измислят всякакви глупости.”, споделиха пред Lupa.bg шофьори от градския транспорт. И подозират, че в авангардната идея има пръст шефът на „Спаси София” общинарят Борис Бонев.

В добавка може да се каже, че въпросните „спасители” спасяват столичани от удобство и родените от тях безумни идеи оставят отново без качествен транспорт хората тъкмо в частите от кварталите, където е най-необходим.

В крайна сметка брауновите движения в графика и маршрутите в никакъв случай не са решение в полза на софиянци и потвърждават песимизма, че всяка добра идея се съсипва ако не в началото, някъде по средата.