Официално: Еделина Кънева избрана за директор на оперетата

Досегашната шефка Марияна Арсенова е декласирана, артисти от Музикалния театър я защитават

Култура
12:13 - 15 Ноември 2022
4646
Официално: Еделина Кънева избрана за директор на оперетата

Министерство на културата най-накрая обяви официално резултатите от проведения конкурк за директор на Музикалния театър. Това се случи 11 дни след неговото провеждане. Както още тогава съобщи Lupa.bg конкурсът е спечелен от оперната прима Еделина Кънева, която събира най-много точки от журито. На второ място е известният тенор и бивш шеф на оперетата Марио Николов.

Досегашната шефка Марияна Арсенова е декласирана, тъй като според решението на комисията е получила много под необходимия брой точки от оценъчните карти.

"Съгласно чл. 13, ал. 1 от Наредба № Н-4/14.06.2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти за успешно издържал конкурса се счита кандидат, който е събрал не по-малко от 2/3 от максималния брой точки по оценъчните карти съгласно чл. 11, ал. 4, т. 2, а именно 2/3 от 780 точки = 520 точки", се уточнява в официалното съобщение на Министерство на културата.

Министър Велислав Минеков все още не е разписал заповедта за назначаването на Еделина Кънева за директор на Държавен музикален и балетен център - София с 5-годишен мандат.

Акцент в творческата концепция на Еделина Кънева е да се поставят повече произведения на български автори, които сега отсъстват от сцената на Музикалния театър. 

Мандатът на досегашния директор Марияна Арсенова изтече в началото на годината, а конкурс бе обявен през август т.г. от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Eделина Кънева е солистка на Музикалния театър в София над 20 години. Пее от 6-годишна в радиохора. Баща ѝ е треньор и в 8 клас тя се записва да тренира баскетбол. Израства между операта, сатирата и стадиона. Влиза в ролите на Зорика от „Циганска любов“ на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман и още много други.

Досегашната шефка Марияна Арсенова бе декласирана от конкурса за шеф на Музикалния театър, но 200 служители на оперетата я защитават

Същевременно драма се разиграва и в Музикалния театър след емоционалния взрив в Народния между режисьора Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева.

В подписка 200 от общо 300 служители от оперетата поискаха министър Велислав Минеков да анулира конкурса, тъй като екипът бил зад директора, управлявал 7 години - Марияна Арсенова.

Те посочват, че по време на нейното управление Музикалният театър от фалирал културен институт с над 0,5 млн. лв. отрицателен резултат се е превърнал в печеливш, като още през 2019 г. е имал над 3 млн. положителен годишен остатък. През това време и заплатите се вдигнали със 170%, а салоните се напълнили с нова, млада публика, пише в подписката.

От разпространен видеозапис на изслушването на кандидатите за директор на Музикалния театър обаче се вижда, че по време на събеседването на журито с Марияна Арсенова тя не успява да защити концепцията си, не отговаря смислено на част от въпросите, които й се задават и представя приоритетите си като чете предварително написан текст, което среща неодобрението на част от членовете.

В неделя в телевизионна изява Велислав Минеков бе попитан за позиция по разпратената декларация от Музикалния театър. Той обеща да се види с недоволните, след което да вземе решение. Той обаче напомни, че Арсенова е станала директор преди години пак след подобна подписка, но този път в подкрепа на предшественика й тогава Марио Николов.

Изборът на нов директор на Музикалния театър може да се обжалва, но актът, който подлежи на обжалване е не самото решение на комисията с класирането, а заповедта на министъра за утвърждаването на решението. Срокът за това е 14-дневен, обясниха юристи.