Официално: Грипна епидемия стисна Ямбол

Здраве
17:15 - 23 Януари 2023
1007
Официално: Грипна епидемия стисна Ямбол

Грипна епидемия е обявена и в област Ямбол, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. В областта грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари. 

В област Пловдив е удължен срокът на обявената грипна епидемия - до 31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 25-31 януари. В област Ловеч е удължен срокът на обявената грипната епидемия до 27 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари. В област Пазарджик срокът на грипната епидемия е удължен до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари. В област Габрово срокът на грипната епидемия е удължен до 29 януари, а учебният процес е преустановен до 29 януари. В област Стара Загора срокът е удължен до 31 януари, учебният процес е преустановен до 27 януари.

На територията на София област е обявена грипна епидемия в периода 20-27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари. Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, а учебният процес е преустановен до същата дата.

Временните противоепидемични мерки включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Препоръчително е носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.