Официално: Илия Лингорски влезе в управата на БНБ

Банкерът е от квотата на президента

Политика
14:10 - 18 Юни 2022
3110
Официално: Илия Лингорски влезе в управата на БНБ

На официална церемония днес Илия Лингорски встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на Българската народна банка. Той влиза в управата на институцията от квотата на президента. Лингорски ще смени на поста Елица Николова, чийто мандат изтече.

Церемонията, на която присъства президентът Румен Радев, започна с приветствие от управителя на БНБ Димитър Радев. Той заяви, че познава добре опита и качествата на Лингорски. Димитър Радев увери новия член на УС на БНБ, че ще получи пълна подкрепа от колегите си, като му пожела успешен мандат.

След като Лингорски положи клетва и подписа клетвения лист, прозвуча химнът на България. Слово произнесе и президентът. Радев заяви, че за него е удоволствие да представи номинацията на Лингорски. Държавният глава припомни, че в закона пише, че постът трябва да се заема от хора с високи морални качества и с доказан професионализъм в областта на икономиката, финансите и банковата дейност. Държавният глава посочи, че БНБ е най-авторитетната институция у нас.

Илия Лингорски увери, че ще работи за утвърждаването на репутацията на БНБ. По думите му той приема работата като дълг. Лингорски благодари на своя предшественик Елица Николова и отбеляза, че тя е вдигнала много високо летвата, което го задължава да даде най-доброто от себе си на поста.