Орнитолог обясни разликата между чайка и гларус

Любопитно
16:22 - 30 Март 2023
7171
Орнитолог обясни разликата между чайка и гларус

Един от вечните спорове по морския бряг редом с цените на цацата и бирата, е разбира се, този за чайките и гларусите. Заради това burgas24.bg се допита до орнитолог кое всъщност е чайка и кое гларус.

Отговорът на специалиста беше особено интригуващ и сложи веднъж завинаги край на споровете.

В България най-често се срещат два 2 вида чайки – това са речната чайка и средиземноморската жълтонога чайка.

Първата е дребна и гнезди на няколко места в страната (основно Дунав и черноморското крайбрежие). Много често може да се види да ходи по пясъка или в прибоя на вълните, където си набавя храна.

Вторият вид е средиземноморската жълтонога чайка, която е доста по срещана и позната на хората в България. На нея всъщност всички казваме гларус.

Този вид чайка е всеяден вид – може да яде всичко, до което се докопа.

Това е и причината за бързото му разпространение във вътрешността на страната, включително и в столицата - далече от морския бряг.

А едва преди 150 години гларусът се е срещал изключително рядко в родината ни.

От къде идва имената гларус и чайка и каква е разликата?

Нека се върнем на чайките – научното име на род чайки е Larus. Думата "гларус" няма напълно доказан произход. Напълно е възможно да идва от латинското Larus, като местният диалект я превръща в "гларус".

Та, гларусът всъщност е една доста голяма чайка с научно име Средиземноморска жълтонога чайка (Larus michahellis), пояснява орнитологът.

Общопознато е в България да наричаме големите чайки - гларуси, а по-дребните птици са си просто чайки. Експертът оборва и една широко разпространявана невярна теория – гларусът бил съпругът (мъжкият), а чайката – съпругата (женската). Това просто не е така, според науката.