Осъденият за шпионаж в Русия американски пехотинец нападнат от друг затворник

Пол Уилан изтърпява 16-годишна присъда

САЩ
08:16 - 29 Ноември 2023
3268
Осъденият за шпионаж в Русия американски пехотинец нападнат от друг затворник

Бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, който е в затвора за шпионаж в Русия, е бил "ударен в лицето" вчера от един от другите затворници в затворническата колония, съобщи семейството му, цитирано от Франс прес. Роднините му изразяват опасения, че националността му ще го превърне в "мишена".

Бивш военнослужещ от морската пехота, 53-годишният Пол Уилан бе задържан от 2018 г. и излежава 16-годишна присъда за шпионаж в Русия по дело, което според него и Вашингтон е изфабрикувано. Затворническата колония се намира в Мордовия, в Централна Русия.

Вчера следобед той е бил "ударен в лицето" от нов затворник, който е препречил пътя му и когото той е помолил да се отдръпне, се казва в изявление брат му Дейвид Уилан. Ударите, нанесени от затворника, "счупили очилата му", каза Дейвид Уилан и добави, че в крайна сметка други затворници се притекли на помощ на американеца, тъй като надзирателите не се появили.

Вчера беше удължен срокът на предварителното задържане на друг американец, намиращ се в ареста в Русия - журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, с два месеца до 30 януари. Арестуван в края на март, той също е обвинен в шпионаж - обвинения, които той, както и Вашингтон, вестникът му и семейството му отхвърлят.