Освобождават политическите затворници в Турция?

Новини
09:59 - 02 Април 2020
1903
Освобождават политическите затворници в Турция?

Турски общественици и правозащитни организации настояват планираното освобождаване на десетки хиляди затворници, за да се пресече разпространението на коронавируса, да не изключва затворниците, чието единствено провинение е, както те казват, че са се противопоставили на властите, предаде Ройтерс.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган предложи във вторник законопроект за временно освобождаване на около 45 хиляди затворници. Още около същия брой ще бъдат освободени трайно съобразно други разпоредби в законодателството, имащи за цел намаляването на пренаселеността на затворите.

Предложеният проект не включва онези, които са осъдени за тероризъм, което ще изключи и хиляди хора, задържани при чистките след неуспешния преврат срещу Ердоган през 2016 г., съобщава БТА

"Държавата иска да освободи онези, които са извършили престъпление срещу граждани, а да задържи зад решетките тези, които са поставили под въпрос авторитаризма", смятат активистите.

"Когато е заложен животът, не може да има дискриминация на базата на вярвания или идеология", се казва още в изявление, подписано от 281 души, сред които писатели.

Турция арестува хиляди учени, адвокати, журналисти, държавни служители и военнослужещи, за които твърди, че са поддръжници на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван, че е организирал преврата чрез своята мрежа от последователи, наричана в Турция ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация).