Отново върнаха банкерката Невена в ареста

Крими
14:22 - 02 Юни 2020
1485
Отново върнаха банкерката Невена в ареста

За втори път Апелативният съд във Варна връща банкерката Невена в ареста. Съдът отмени определение на Окръжния съд в града, според което спрямо банкова служителка, обвинена в длъжностно присвояване в особено големи размери, е взета мярка за неотклонение домашен арест.

На 22 май първата инстанция е заменила задържането под стража на Невена Й. с домашен арест с електронно наблюдение. Прокуратурата обаче протестира този съдебен акт и днес състав на Апелативен съд-Варна уважи протеста, съобщиха от пресслужбата му.

Според обвинението банковата служителка неправомерно е отклонила над 1 038 900 лв. от сметки на вложители. Жената изпращала парите по куриер на мъж от Монтана, когото познавала само по интернет. Според обясненията й пред разследващите тя искала да му помогне да реши финансови проблеми с лихвари.

Виртуалният й приятел Сергей М. също е привлечен към наказателна отговорност - за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Представителят на Апелативната прокуратура посочи днес, че счита определението на Окръжния съд за противоречащо на закона. Въпреки липсата на предходна съдимост обвиняемата е демонстрирала продължителна престъпна дейност.

В хода на разследването се събират данни за още по-големи параметри и интензивност на деянията й, обясниха от държавното обвинение. Достъп до електронно устройство или интернет при така възведеното обвинение може да помогне на Невена да продължи престъпната деятелност или да осуети разследването.

Адвокатите на банковата служителка изразиха тезата й, че е била подлъгана и подведена. Те оспориха мнението на прокуратурата, че укритите суми могат да попаднат в нейно владение, с аргумента, че тя не знае къде са парите. Вече 6 месеца след задържането си жената съдейства на разследването и не се противопоставя на извършването на процесуално-следствени действия. Защитата потвърди, че няма опасност Невена да се укрие или извърши ново престъпление.