Палачинката се обърна: Hикой не иска Швеция с COVID-19

Топ
19:01 - 26 Май 2020
8345
Палачинката се обърна: Hикой не иска Швеция с COVID-19

С наближаването на лятото много европейски страни разработват планове за отваряне на границите си, а Швеция се оказва нежелан партьнор заради продължаващото разпространение на вируса в страната. Дания и Норвегия се готвят за отваряне, но и двете държави искат да изключат шведите от групата на желаните пътници.

Копенхаген и Осло облекчават ограничителните мерки, като отвориха отново училищата, магазините и ресторантите. Благодарение на ограничителните мерки, което не бяха въведени в Стокхолм, те успяха да ограничат разпространението на вируса.

“Надеждата ни е да контролираме възможните нови вълни на зараза чрез тестване, наблюдение и изолация. Това е надеждата ни, докато не намерим лек или ваксина”, казва норвежкият правителствен епидемиолог Фроде Форланд пред The Local Norway.

Форланд изразява загриженост относно значителното разпространение на инфекцията в Швеция, което би се отразило на начина, по който ще бъдат отворени повторно границите със страната.

Финландия също споделя това безпокойство. Финландският министър на вътрешните работи Мария Охисало коментира, че постигането на споразумение за разрешаване на пътувания между скандинавските страни може да се окаже трудна задача.

“Норвегия, Дания и Исландия успяха да стабилизират ситуацията. В Швеция ситуацията е по-тревожна”, подчерта Охисало. Според нея Финландия може да прилага различни политики по отношение на границите си с Естония и Швеция, в зависимост от ситуацията във всяка страна.

Мика Салминен, който е директор на Министерството на здравната сигурност на Финландия, обяснява, че туристите от Дания и Норвегия могат да представляват по-малък риск в сравнение с тези, които пристигат от Швеция. Броят на смъртните случаи от коронавирус е значително по-голям в Швеция, отколкото в съседните страни. Стокхолм отчита повече смъртни случаи от всички други скандинавски страни взети заедно.

Според Андерс Тегнел, който ръководи Шведската агенция за обществено здраве, фактът, че в страната има повече инфекции, може да означава по-малък риск гражданите да се разболеят. Проблемът е, че няма доказателства, че заразяването с вируса гарантира имунитет.

Различни проучвания предполагат, че заразените хора образуват определени антитела, които според СЗО вероятно би трябвало “да осигурят някакво ниво на защита”, но все още няма доказателства, че това води до изграждането на пълен имунитет.

Тегнел също така твърди, че чуждестранните посетители не са основните виновници за заразяването в северните страни, отбелязвайки, че местните хора, които са пътували в чужбина са донесли вируса.

В Швеция има не само по-голям брой заразени, но и по-слабо изградена инфраструктура за тестване и проследяване на заразените от тази на съседните страни.

Понастоящем хората с леки симптоми не могат да бъдат тествани, освен ако не попадат в определени приоритетни категории като тази на здравните работници. В страната няма официално мобилно приложение за проследяване на контактните лица, като това, използвано в Норвегия.

Това означава, че дори и по-висок процент шведи да са придобили имунитет срещу вируса до лятото, ако проследяването и тестването на контактните лица не бъде значително засилено, то идентифицирането им би било много трудно.