Първа излекувана от ХИВ жена

„Пациентът от Ню Йорк“ се отърва от заболяването с трансплантация на стволови клетки

Здраве
13:50 - 22 Март 2023
2645
Първа излекувана от ХИВ жена

Жена, известна като „Пациента от Ню Йорк“, беше излекувана от ХИВ чрез трансплантация на стволови клетки.

Новината беше публикувана за първи път на 16 март в статия в научното списание Cell. Тя е четвъртият човек, който успешно е постигнал ремисия от СПИН след трансплантация на стволови клетки.

Подобно на други успешни случаи, включително пациента от Дюселдорф, пациентът от Ню Йорк имаше рак на кръвта. Въпреки това, за разлика от тримата мъже, на които бяха трансплантирани стволови клетки, тя е получила кръвни клетки от пъпна връв при трансплантацията си.

Ивон Брайсън, специалист по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и един от авторите на изследването, каза по време на видео пресконференция: „В момента тя е клинично здрава. Тя е без рак и ХИВ. Наричаме го възможно излекуване, а не окончателно, защото искаме да я наблюдаваме за по-дълъг период на проследяване.

Настоящото наблюдение обхваща 30 месеца без следа от вируса. Въпреки че тази конкретна процедура няма да работи за всички ХИВ-позитивни хора, тя все пак е стъпка в правилната посока.

Жената от смесена раса на средна възраст се различава от излекуваните мъже, тъй като тя също е страдала от остра миелоидна левкемия четири години след като е получила диагнозата ХИВ. Статутът ѝ на смесена раса усложнил намирането на подходящ донор, но хирурзите в крайна сметка успели да открият такъв, който да помогне с процедурата.