Първан Симеонов: ПП спечели два бонуса от падането на кабинета

Естественият процес на ерозия беше спрян, заяви социологът

Политика
08:25 - 28 Юни 2022
5720
Първан Симеонов: ПП спечели два бонуса от падането на кабинета

Изследване проведено от„Галъп интернешънъл” показва известна мобилизация на привържениците на „Продължаваме Промяната”.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Проучването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи. 

„Това, което им се случи, е, че от дефекта стана ефект. Всяка власт ерозира в хода на мандата. Ако ПП бяха оставени в предстоящата трудна зима, вероятно рейтингът щеше плавно да спада и малко по-малко да започне да идва времето отново на ГЕРБ. С падането на кабинета естественият процес на ерозия беше спрян. По този начин ПП спечелиха 2 бонуса. Първият е, че имат възможност отново да се консолидират, включително през уличните протести и второ разговорът е върнат там, където на тях им е удобно”, обясни социологът Първан Симеонов.

По думите му основният извод от изследването е, че моментната ситуация показва малко по-голяма симпатия за правителството на Петков.

„Болшинството иска все пак да се пробва правителство в този мандат”, допълни Симеонов.

Според него, ако отново има избори през есента, може да очакваме по-ниска избирателна активност. По думите му е възможно да гласуват само най-мобилизираните електорати.

„Поляризацията от последните дни може да затрудни съставянето на правителството после. Засега се очертава някакъв геополитически вектор”, допълни политологът.