Първо в Lupa.bg: Атакуват в съда заповедта за локдауна

Здраве
19:00 - 01 Декември 2020
7752
Първо в Lupa.bg: Атакуват в съда заповедта за локдауна

Правни дупки съзряха юристи в заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, въведена от миналия петък за въвеждането на частична национална карантина. Очаква се до дни съдебен иск за преразглеждането й, научи ексклузивно Lupa.bg. Две били направленията, по които нареждането издишало, твърдят запознати. 

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова спусна заповедта за отварянето на две детски градини в София, които да се грижат за децата на медиците, работещи на първа линия в коронавирусните отделения и т.нар. фургони и кабинети за прегледи на суспектни пациенти към ДКЦ-тата. В нея обаче описаното по никакъв начин не кореспондира с мотивите на здравния министър за общото затваряне на детските заведения. 

От друга страна, заповедта на проф. Ангелов се атакува и заради спирането на индивидуалните спортни занимания и колективните събирания за малчуганите, което пък било дискриминационно заради продължаването на спортовете за възрастни, макар и без публика. Заради тези разминавания в текстовете, иначе добре мотивирани от държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, заповедта може да се окаже нищожна или да бъде спешно променена, тълкуват още юристите. 

Снимка: Агнес Методиева