Първо в Lupa.bg: Над 200 българчета са били насилвани в македонски училища

Даскали наричали децата глупаци и татари, а съучениците им ги налагали

Балкани
16:45 - 16 Ноември 2023
8803
Първо в Lupa.bg: Над 200 българчета са били насилвани в македонски училища

Над 200 българчета са били жертви на насилие в македонски училища през миналата година. Някои от тях не са пострадали физически, а психически – били са унижавани и обиждани. Заради такъв тормоз тийнейджърка 30 дни не влиза в клас и училищното ръководство иска да я изключи. За това сигнализира пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

"С момичето работи психолог, нает от семейството й. Учителите й не правят нищо, за да се спре вербалното насилие над нея", обясни Стоянов.

По думите му в десетки училища в страната преподавателите обиждат българчетата, наричат ги „татари“, „глупаци“ и пр. В други те са подложени на тормоз от връстниците си. „3-4 македончета нападат наше дете. За тях няма после наказание и агресията продължава“, обясни Виктор Стоянов.

„Повечето майки на невръстните жертви са дошли от България. Те са снахи в Северна Македония и това не се гледа с добро око от обществото. Задължително ще запознаем европейските институции с насилието над наши деца. Нека то да бъде вписано в техните доклади“, призова председателят на фондация „Македония“.

Етническата омраза към българите е една от пречките за влизането на страната в ЕС. Това е отбелязано в доклада на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) към Съвета на Европа.

"Случаи на насилие срещу лица и организации на граждани на Северна Македония, които се самоопределят като българи, са възниквали неколкократно. В същото време властите дават ход на отписване/закриване на някои съществуващи български културни сдружения", се казва в доклада.

Комисията посочва, че според лица, с които е разговаряла, езикът на омразата срещу българите е често срещано явление в Република Северна Македония.

Типичен използван антибългарски стереотип е етикетирането на всички българи като "фашисти". Друга широко разпространена обида е насочена към българките, представяйки ги като "евтини проститутки".

Припомня се случай на език на омразата на футболен мач на националните отбори на Северна Македония и България на 26 септември 2022 г. в Скопие.

Антибългарските прояви на насилие напоследък будят сериозна тревога, посочва Комисията в доклада си и припомня случая на палеж на Българския културен център в Битоля "Иван Михайлов" на 4 юни 2022 г.

Също така отбелязва, че през октомври 2022 г. откриването на Българския културен клуб в Охрид "Цар Борис III" е трябвало да се проведе с полицейско присъствие заради протести, а след това е имало две нападения срещу клуба, при второто и стрелба с огнестрелно оръжие, докато в сградата е имало гости.

Комисията обръща внимание и на случая, при който през януари 2023 г. бе пребит секретарят на Българския културен клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков. 

ЕКРН отбелязва със загриженост, че през март 2023 г. властите в Северна Македония отхвърлиха искането на Българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид да запази името си, а регистрацията на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля бе заличена.

Комисията препоръчва на властите в Северна Македония да продължат да заемат категорична обществена позиция, като осъждат всички форми на насилие срещу лица, които се самоопределят като етнически българи или срещу техните организации, както и да гарантират, че властите на местно ниво правят същото, се посочва в доклада.