Първо в Lupa.bg: Прокуратурата в Охрид подпука и председателя на културния клуб "Цар Борис III"

Томе Блажески ще бъде разпитван на 28 април

Балкани
15:16 - 24 Април 2023
5765
Първо в Lupa.bg: Прокуратурата в Охрид подпука и председателя на културния клуб "Цар Борис III"

Председателят на българския културен клуб в Охрид "Цар Борис III" Томе Блажески е извикан на разпит в прокуратурата на 28 април. "Искат да го сплашат, тъй като има малки деца", предположи пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.  

Според прокуратурата Томе Блажески е накърнил "македонската национална чест" със своите изказвания. Ако му бъде повдигнато обвинение за това, то ще бъде въз основа на закон от 1944 г. "С такъв фашистки закон Скопие няма как да стане член на ЕС. Освен това как българите ще бъдат вписани в македонската конституция, при положение че в Северна Македония е обидно да се наречеш българин", коментира Стоянов.

Виктор Стоянов

Томе Блажески е обвинен, че използва език на омразата. "Проследих всичките му изяви от последната една година и не открих едно изречение, което да изразява ненавист към македонците. Напротив, неговата културно-просветна дейност спомага за евроинтеграцията на западната ни съседка, както и сближаването й с България", обясни председателят на фондация "Македония".

Блажески е привикан и заради подаден сигнал от лице или партия, че създава чувство на непокорство в обществото. "Не разбирам защо прокуратурата се занимава с подобни клеветнически сигнали. Очевидно и тя е злонамерена спрямо Томе", смята Виктор Стоянов.

По негова информация Централната прокуратура в Скопие е подхванала Християн Пендиков за интервюто му пред Би Ти Ви през февруари т.г., в което той разказва за побоя в Охрид и всекидневните атаки, на които е подложен заради това, че се чувства българин. 

Преди Томе Блажески прокуратурата бе подхванала председателя на културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски. Той получи нови две обвинения от съда в града. Вече имаше обвинение в расизъм и ксенофобия, което му беше повдигнато през декември 2022 г. 

"За мен случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в Македония. От една страна, ръководството на клуба получава покана за срещи в Министерството на външните работи с цел намаляване на напрежението. Външният министър Буяр Османи разговаря с мен и твърди, че иска сваляне на напрежението, но от друга страна, същата тази държава използва всички възможни инструменти за репресии срещу нас", каза тогава Георгиевски.

Той определи случващото се като "пълен абсурд и лицемерие". По думите му пред тази действителност са изправени всички македонски българи в страната

Българският клуб "Иван Михайлов" беше създаден преди три години, като само десет дни след това входната му врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски беше осъден условно.