Първо в Lupa.bg: СДС издига Петър Стоянов за общата листа с ГЕРБ?

Бившият президент обединява управляващите и сините

Новини
14:40 - 21 Март 2019
7041
Първо в Lupa.bg: СДС издига Петър Стоянов за общата листа с ГЕРБ?

Максимално ударна кандидатура ще издигне СДС за общата листа с ГЕРБ, след като се споразумяха за коалиция за предстоящите евро избори. Това е бившият президент Петър Стоянов – емблематична фигура за десните, записал името си в историята на демокрацията.

Топ политикът най-вероятно ще влезе на наистина избираемо място в листата за Брюксел, научи Lupa.bg от свой източник в синята централа. Двете партии се разбраха да се явят заедно на предстоящите избори за Европарламент преди няколко дни, а премиерът Борисов даде две добри позиции за сините в списъка. В сряда синият лидер Румен Христов обеща, че ще предложи на ГЕРБ "наистина знакови фигури" от „Раковски” 134.  

Стоянов е изключително подходящ като обединителна фигура между управляващата партия и старата десница. Топ политикът се ползва с голям авторитет и в ГЕРБ, и в СДС. Стоянов е седесар - от една страна е член на Националния съвет на синята партия, от друга гравитира от години към ГЕРБ, тъй като бе абсолютен привърженик на общото управление на Реформаторския блок и ГЕРБ. Често Петър Стоянов е защитавал позиции на управляващата партия. Бат Петьо, както всички го наричат, никога не е бил в крилото на сините, което не приема съюза на старата дясна партия с управляващите. От партията на Бойко Борисов ценят Стоянов заради безспорните му качества и големия му международен авторитет.  

„Няма по-подходящ от Петър Стоянов за общата листа. И седесарите, и герберите го уважават и приемат безусловно”, признаха сини политици пред Lupa.bg.

Самият Румен Христов е в отлични отношения – приятелски и делови, с бившия президент, тъй като бе негов съветник от 1997-ма до 2002-а на „Дондуков”2 по време на мандата му.

Ексстопанинът на "Дондуков" 2 бе номиниран от СДС и за конституционен съдия през 2012-та, но сам се отказа от надпреварата. Брат му Емил Стоянов пък влезе в евролистата на ГЕРБ през 2009-та.

Самият Стоянов бил склонен да се включи в изборната надпревара за Брюксел заради сериозния си опит в работата зад граница. Бившият президент участва в няколко международни фондации. Той е президент на "Център за глобален диалог и сътрудничество" -независима неправителствена организация, учредена  във Виена. В последните години обаче, е понамалил темпото и работи предимно от офиса си в България.