Първо в Lupa.bg: След 6-месечен престой в турски зандан двойният убиец Палчо се изправя пред съда

Българомразецът Люпчо Палевски ще отговаря за смъртта на 14-годишната Ваня и 74-годишния Панче в РСМ

Балкани
17:33 - 11 Юли 2024
6018
Първо в Lupa.bg: След 6-месечен престой в турски зандан двойният убиец Палчо се изправя пред съда

Убиецът на 14-годишната Ваня Гьорчевска и 74-годишния Панче Жежовски Люпчо Палевски - Палчо се изправя пред съда на 12 юли, след като престоя половин година в турски затвор и близо 2 месеца в ареста в Северна Македония, научи Lupa.bg от източници от правосъдната система в Скопия. 

Люпчо Палевски е основният заподозрян за отвличанията и убийствата на 14-годишната Ваня Гьорчевска и пенсионера от Велес Панче Жежовски, които потресоха Северна Македония в края на ноември миналата година. По случая бяха задържани няколко души. Палевски  обаче успя да избяга в Белград, а оттам, през България, към Турция. Именно там го завари международната заповед за издирване и Палевски беше арестуван от турската полиция и изпратен в затвор.

Люпчо Палевски е основен заподозрян за двете убийства. Тялото на 14-годишното момиче бе открито с вързани ръце и крака в чувал. Смята се, че баща му е поръчал отвличането на детето. 

Целта на отвличането е била изнудване за пари от бившата му жена. Според разследващите похитителите са изпаднали в паника, че са следени и са решили да убият момичето. 14-годишното дете е разстреляно с пистолет и заровено. Бащата, поръчал отвличането, е заловен. Той е искал да вземе парите от продаден апартамент на бившата си съпруга. 

Според бившият вътрешен министър Оливер Спасовски Панче Жежовски е дължал 500 евро на Люпчо Палевски и за това му е взел автомобила, който по-късно след двойното убийство е опожарен. 

Палчо бе председател на политическа партия "Десна" в Северна Македония, беше водещ на собствен подкаст и организатор на протестите пред българското посолство в Скопие през лятото на 2022 г. Той бе подкрепян в своята политическа дейност от Християн Мицковски от ВМРО-ДПМНЕ и Димитар Апасиев от партия "Левица".