Първо в Lupa.bg: Вдигнаха заплатите на медсестрите

По-високото възнаграждение обаче е за сметка на клиничните пътеки, категорична е Мая Илиева

Топ
13:14 - 13 Ноември 2019
1764
Първо в Lupa.bg: Вдигнаха заплатите на медсестрите

Връчилите колективни оставки медицински сестри вече получават желаното от тях месечно възнаграждение. Тяхната основна заплата е станала 950 лева. „Увеличението обаче е за сметка на клиничните пътеки, тъй като системата не е реформирана”, каза пред Lupa.bg здравната работничка Мая Илиева, която вдигна колежките си на протест.

Медицинските сестри в другите болници също получават повече пари, но при тях увеличението е между 50 и 80 лева. Така те вече вземат максимум 670 лв., което е крайно недостатъчно за работата, която вършат.

 „Здравният министър Кирил Ананиев след срещата ни през октомври не е изпълнил нито едно наше искане. Ние му дадохме срок до края на месеца да промени условията, при които работим и да увеличи парите ни за труд. Изпратихме му и писмо в тази връзка, на което той така и не отговори”, обясни Мая Илиева.

Мая Илиева вдига сестрите на нов протест 

Заради неспазените обещания на здравното ведомство работничките в бели престилки се стягат за национален протест. Той е планиран за средата на декември. „Няма да се откажем, докато не получим това, което заслужаваме”, категорична е Мая Илиева.

Все пак тя се надява да има среща през този месец с министър Ананиев. "Очакваме да ни запознае с правилата за разпределение на публичните средства и коя ще бъде институцията, която ще осъществява контрола им", допълни медсестрата.