Първо в Lupa.bg: Затварят клубовете ни в Северна Македония заради имената им

Започва битка в европейските съдилища заради решението на Скопие

Балкани
17:20 - 16 Февруари 2023
4039
Първо в Lupa.bg: Затварят клубовете ни в Северна Македония заради имената им

Българските клубове в Северна Македония няма да променят имената си, обяви пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов. Властите в Скопие ще ги затворят след 30 календарни дни, считано от днес.

Според историка доц. д-р Спас Ташев, ако затварянето на клубовете стане факт, техните учредители ще започнат съдебна битка в европейските съдилища. Според него „в тази насока вече има европейска антидискриминационна практика, защото пред 2000-та г. в Скопие бе регистрирано „Гpaждaнcĸo cдpyжeниe зa зaчитaнe идeнтичнocттa нa бългapитe в P. Maĸeдoния PAДKO“, което е един от псевдонимите на Иван Михайлов. Тогава при официалното представяне организирани провокатори хвърлиха в залата димна бомба, а властите вместо да преследват провокаторите, започнаха съдебни гонения на потърпевшите и премахнаха регистрацията. Виждаме, че същият този сценарий се повтаря и днес.

През 2000-те година обаче ръководството на Сдружение „Радко“ не се огъна и поведе битка първо пред (северно)македонските, а след това и пред европейските съдилища. Бе образувано дело в Eвpoпeйcĸия cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa. Сагата продължи 16 гoдини, през които бяха направени 4 oпитa зa нова регистрация.

Нaй-нaĸpaя (северно)мaĸeдoнcĸитe ĸoмпeтeнтни opгaни регистрираха отново cдpyжeниeтo ĸaтo юpидичecĸo лицe и жaлбaтa нa „Гpaждaнcĸo cдpyжeниe зa зaчитaнe идeнтичнocттa нa бългapитe в P. Maĸeдoния PAДKO“ в Eвpoпeйcĸият cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa бе зaличена. Сега ще стане същото, но с подобни провокации някои среди в Скопие умишлено се стремят да попречат на европейското бъдеще на Северна Македония“.

Днес изтече тримесечният срок, в който регистрираните сдружения и фондации в Северна Македония можеха да подадат заявления за промяна на имената си. От българското сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид е подадено искане до Централния регистър в Република Северна Македония за "уеднаквяване на работата на сдружението с измененията и допълненията на Закона за сдруженията и фондациите”, съобщават медиите в страната, цитирайки съобщение на Централния регистър. Според институцията, „процедурата по искането все още продължава и няма подадено заявление от сдружението "Ванчо (Иван) Михайлов" от Битоля”.

Председателят на сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид Томе Блажески уточни, че изпратеното до Централния регистър писмо от началото на февруари е с искане на уточнения за начина, по който регистрираното през ноември 2021 г., по Закона от 2010 г. сдружение трябва да съгласува работата си по новоприетия закон, но не е отправяно искане за промяна на името на сдружението. Двата български клуба бяха подложени на серия набези още от учредяването им. На 4 юни миналата година културният център „Иван Михайлов” бе опожарен от певеца Ламбе Алабаковски. За престъплението си той получи едва 6 месеца условна присъда. През ноември 2022 г. пък бе стреляно по клуба в Охрид. До момента няма информация за извършителите. Известно е, че престъплението е извършено от лек автомобил. Няколко дни преди това бяха изпочупени прозорците на българския център. На 19 януари т.г. бе зверски пребит секретарят на клуба Християн Пендиков. Лекари от ВМА повече от две седмици се опитваха да го възстановят. В момента той е под домашно лечение у нас и с назначена охрана заради заплахи за живота му.

Днес президентът Румен Радев от Гърция критикува поведението на Северна Македония към България. Държавният глава отбеляза, че през последните месеци сме свидетели на неуспех на заявените амбиции на РСМ за европейска интеграция след извършените редица престъпления от омраза срещу местни българи. Палежите и стрелбата срещу български културни клубове в РСМ и насилието над българи в страната разкриват ситуация, която е по-близка до мрачното минало на Балканите, отколкото до тяхното европейско бъдеще, посочи той.

Радев напомни, че както България, така и РСМ са приели предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС, предвиждащо определена преговорна рамка за нашата съседка. За да започне пълноценно преговори за присъединяване, РСМ трябва да завърши договорените конституционни промени и да впише българите в Северна Македония наравно с другите държавотворни народи, изброени в нейната конституция. Президентът бе категоричен, че без тази стъпка преговорите не може реално да започнат. По тази причина според него политическото ръководство на РСМ трябва да бъде насърчено, за да предприеме смели стъпки за демократизация на страната.