Първокласната кримка „Убийците от Атина“ разкрива контрастите на днешна Гърция

Романът на Джефри Сайгър излиза след големия успех на дебюта му „Убийство в Миконос“

Книги
11:11 - 22 Октомври 2024
937
Първокласната кримка „Убийците от Атина“ разкрива контрастите на днешна Гърция

С шеметен ритъм, ярки персонажи и необичайна смесица от мистерия, романтика и хумор увлича романът „Убийците от Атина“, който вече е по книжарниците със знака на издателство „Кръг“. Авторът Джефри Сайгър – американец, който от много години живее на остров Миконос, сътворява не просто първокласен криминален трилър, но и нюансиран портрет на днешна Гърция с всичките ѝ проблеми и противоречия. Пропита с корупция, ксенофобия, политически машинации, двуличие и отмъщение, историята е своеобразна гръцка трагедия, която остро контрастира на тамошните красиви пейзажи.

Книгата излиза след големия успех на дебютния роман на Сайгър – „Убийство в Миконос“, добре познат на българските читатели. В „Убийците от Атина“ главно действащо лице отново е политически неудобният полицейски началник Андреас Калдис. Преводът е на Владимир Германов, а корицата – на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Интригата в романа се завърта, след като синът на един от най-богатите и влиятелни мъже в Гърция е открит мъртъв в контейнер за боклук в покварен атински квартал. Тъй като бащата на момчето е прословут със своята безскрупулност, Андреас Калдис – главен инспектор на отдел „Тежки престъпления“ в тамошната полиция, подозира, че в убийството е скрито послание. Но какво е то и кой го изпраща? 

В хода на разследването се появяват все повече улики за мащабна конспирация, простираща се от мрачния подземен свят на гръцката столица до бляскавото ѝ висше общество. Смъртоносната вражда между могъщи противници заплашва и бездруго несигурното бъдеще на страната и отвежда чак до древното ѝ минало...

Криминалните трилъри на Джефри Сайгър от поредицата за Андреас Калдис предизвикват възторжени отзиви в гръцките медии още от излизането на първия „Убийство в Миконос“. Определяни са дори като „пророчески“, тъй като в някои от тях, включително в „Убийците от Атина“, писателят неволно успява да предвиди значими социално-политически събития.  

В интервю за сп. „Грийк Сити Таймс“, на въпрос как си обяснява огромния успех на своите книги в Гърция, Сайгър отговаря така:

„Като  писател, който твори в чужда страна, имам предимството да гледам на нещата без предубежденията, които се появяват, ако си роден в определена култура. Нямах намерение да се превръщам в хроникьор на гръцките изпитания и неволи. Но след успеха на първия ми роман колелото просто се завъртя.

Вълнуват ме обществените промени, а почти всички големи проблеми, с които се сблъсква съвременният свят, са съсредоточени в гръцкия средиземноморски регион. Всъщност смея да твърдя, че никоя западна страна не е по-близо до предизвикателствата пред нашата планета от Гърция“.

Джефри Сайгър е американски романист, който живее на остров Миконос. Преди да се посвети на писането, работи като адвокат на Уолстрийт, но се отказва от кариерата си в полза на художествената литература. Трилърите му за полицейския началник Андреас Калдис жънат голям успех в Европа и САЩ, като още първият от тях – „Убийство в Миконос“, оглавява класациите на бестселърите в Гърция.