Пасивното пушене убива 1 млн. непушачи годишно

Здраве
10:58 - 17 Март 2023
2269
Пасивното пушене убива 1 млн. непушачи годишно

Продължителността на живота на хората зависи все повече от здравословния начин на живот, а не само от бюджета за здравеопазване в конкретната държава. Далеч по-важни, отколкото се смяташе доскоро, се оказват разпространението на вредни навици като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и липса на движение.

Заключението е на международни експерти, които изследват значението за общественото здраве на превенцията на вредните навици и финансовото им изражение като разходи за здравеопазването в ЕС. В Европа те представляват 2.5% от общия БВП в ЕС или – десетки милиарди евро.

„Пушенето причинява 8 млн. смъртни случаи годишно, като 1 млн. от тях са хора, които никога не са пушили в живота си и са просто пасивни пушачи. Впечатляващо е, че човек може да умре от пушене, без изобщо някога да е пушил и това се случва при 12% от жертвите на болести, свързани с цигарите“. Това посочва в своя научна публкиция проф. Анджей Фал, председател на полското Общество за обществено здраве и ръководител на Отделението по алергология, белодробни и вътрешни болести на Централната клинична болница във Варшава.