Педиатър: Коклюш може да се докаже с PCR

Ваксината не предпазва от това да не се разболеем, а от по-тежкото протичане, обясни д-р Деница Даскалова

Здраве
21:45 - 19 Април 2024
3655
Педиатър: Коклюш може да се докаже с PCR

Тревога сред децата, родителите и лекарите - първи смъртни случаи заради коклюш у нас. Случаите на коклюш растат в цялата страна. Според данните в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при тях има потвърдени 59 случая само за изминалата седмица.

„При заболяването от коклюш наблюдаваме цикличност през годините. През около 6-7 години може да има епидемиологични взривове, които се дължат на факта, че ваксината, която се поставя, изчерпва своето действие“, каза в bTV Новините д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар и педиатър.

„Затова в националните имунизационни планове е заложена поредица от реваксинации през годините. Бих споменала съвсем отговорно, че антиваксиналните движения дадоха своя резултат. Те започнаха преди години като идея и концепция, но виждаме резултата – спадна ваксинационното покритие в обществото, което даде възможност да тръгне една отдавна забравена болест в такъв мащаб“, категорична е д-р Деница Даскалова.

„Ваксината не предпазва от това да не се разболеем, а от по-тежкото протичане. При децата и хората, които са ваксинирани, се наблюдава по-лека клиника. Детето може да кашля дълго, по цели нощи, но това е по-лекото протичане. При неваксинираното дете има по-тежко протичане“, допълни общопрактикуващият лекар.

„Най-опасно е заболяването за най-малките дечица до 6-месечна възраст. Всеки, който има бактерията в гърлото си, може да бъде разпространител на заболяването. Друга важна група са бременните жени, на които им предстои раждане. След раждането на своето бебе могат да заразят новороденото си дете. Бихме могли да бъдем преносители без да знаем. Най-важно е да не се самолекуват. Родителите да се свържат със своя лекар и да направят консултация. Като превенция трябва да спазват имунизационната програма, да се вслушват в съветите на лекарите, да не се отлагат ваксини и да не разписват, че отказват ваксинации. Така те поемат отговорност не само за здравето на своето дете, но и на всички останали хора“, коментира педиатърът.

„Всички деца, родени през 2012 година, подлежат на задължителна имунизация тази година. Могат да направят имунизация в максимално кратки срокове. Децата на 6-годишна възраст, родени през 2018 година, също подлежат на задължителна имунизация“, уточни тя.

„Коклюшът се разпространява по въздушно-капков път – когато си говорим, когато общуваме в колектив. Заразността е много висока. И здравите, и болните могат да бъдат преносители. Ако детето има симптоми, хубаво е да го отстраним от колектив, да се консултираме с лекаря, да изключим това заболяване и да не се поставяме в риск. Когато има епидемичен взрив в дадено училище или колектив, се налага карантиниране. Лекарите и медицинските сестри трябва да следим имунизационните програми на децата. Ако има пропуск – детето да бъде насочено да се ваксинира. Най-добрата инвестиция в здравето е превенцията“, допълни общопрактикуващият лекар.

„Заболяването се причинява от бактерия. Когато се хване навреме с точния антибиотик, унищожаваме този микроб в нашите носоглъдки и дихателни пътища. По този начин не можем да го разпространим и не сме заразни за околните. Най-важно е клиничното протичане на заболяването. Всяка кашлица, която трае повече от седем дни и е с пристъпен характер до повръщане, ни навежда на мисълта за коклюш. Ние изпращаме пациента. Тестът, с който се доказва коклюш, е PCR. Към момента тестът не се финансира с обществени средства. Хората се тестват за своя сметка. Може би трябва да се помисли в тази посока при взрив на това заболяване да се помогне на хората за по-лесна диагностика. Това ще бъде улеснение и за нас да ограничим заразата“, посочи д-р Деница Даскалова.