Пеканов: Търпението към България се изчерпа, милиони са под въпрос

Актуални новини
11:31 - 14 Октомври 2024
2339
Пеканов: Търпението към България се изчерпа, милиони са под въпрос

Ако трябва да съм честен - толкова се е изчерпало търпението към нас, толкова знам, че има разочарование в европейските институции затова, че нищо не се случва. Те ни наказват, удържат ни част от плащанията за реформите, които не сме свършили. Толкова много реформи не сме изпълнили по Плана за възстановяване и устойчивост, че може да не се стигне до изплащане на втория транш, а дори може да ни вземат и от първия транш. Милиони са под въпрос.

Това отбеляза в ефира на Би Ти Ви бившият вицепремиер по управление на европейските средства в четири служебни кабинета Атанас Пеканов. Според него с едно заседание на парламента няма да могат да се приемат всички необходими законопроекти, касаещи второто плащане по ПВУ.

"Не се приемат закони, които най-вероятно имат огромен консенсус, защото толкова правителства се изредиха в последните години и планът е такъв, какъвто е. Това са нещата, които България трябва да прави - програма от реформи и проекти, които много голяма част от тях обществото ги чака", коментира Пеканов. "Като не участвам в изборите ми е най-добре. Следя отстрани нещата, но за съжаление се ядосвам и въобще не съм позитивно настроен от всичко, което виждам. А именно - бавене и липса на желание да се движим напред. Това е истината, която трябва да си кажем", заяви той.

Пеканов разкритикува и неприемането на пътната карта, която е важна за въглищните региони.

"Не трябва да се обещава на хората, че всичко ще бъде наред, а трябва да градим бъдещето на въглищните региони. Големият проблем е, че частните централи намаляват работа, а рано или късно и държавните въглищни централи ще закрият работа. Но ако ще правят загуба след загуба, няма да имат голям обем в българската енергетика", отбелязва той.

По думите му обаче е добре да имаме въглищни централи като студен резерв. По отношение на приемането на България в еврозоната, Пеканов смята, че страната ни може да влезе в еврозоната от 1 януари 2026 г. като реалистична дата.

"Нашата мечта в България беше да настигнем Люксембург по доходи, а те ни настигнаха по футбол. Не се движим със скоростта, която трябва. Само със скандали няма да стигнем до никъде", добави още Пеканов и обясни, че социалните разходи са нараствали през последните години.

 
"При нас данъците са ниски и има възможност те да се повишат в някои сектори. Все повече страни от Шенген връщат границите. Миграцията ще е една от темите през последните години", допълни той.