Перничани се возят в нови екорейсове

Техномания
14:45 - 23 Декември 2022
1520
Перничани се возят в нови екорейсове

От днес нови общински автобуси обслужват гражданите на Перник по линия №10, съобщиха от пресцентъра на администрацията в миньорския град.

Возилата, които са тринадесет на брой, са с екологичен стандарт и използват за гориво компресиран природен газ. Автобусите са оборудвани с климатизация за водача и пътниците, рампа за достъп на трудноподвижни лица и детски колички, както и със специализирано място за разполагането им в салона.

В близките две седмици такива автобуси ще обслужват още три градски линии - №15, №17 и №20.

Стойността на билета за пътуване с новите автобуси е 1,50 лв. Предстои местната администрация да отправи предложение към Общинския съвет в Перник за въвеждането на целодневен билет, месечни и годишни карти.

Обновяването на градския транспорт е по спечелен от общината проект. Целта е да бъде изградена устойчива транспортна система, която да намали зависимостта от използването на личния автомобил в полза на чистите форми и средства на придвижване в градската среда. 

През следващата година ще бъдат въведени в експлоатация и 5 електрически автобуса. Тяхната обществена поръчка за доставка беше обявена в началото на тази година заедно с пет бавнозарядни станции и една двойна бързозарядна станция.