Петър Бунев пред Lupa.bg: В БДЖ липсват кадри и се работи извънредно

Закъсненията на влаковете ще продължат заради ремонтите, предупреди синдикалистът

Общество
17:50 - 29 Май 2024
3279
Петър Бунев пред Lupa.bg: В БДЖ липсват кадри и се работи извънредно

Катастрофата на Централна гара е лошо стечение на обстоятелствата. Машинистът е знаел, че там има влак, видимостта е била добра, но му е прилошало. Човекът не е млад и е нормално  хората след 55 години да имат здравословни проблеми. Трябва да се изчака и да се види на какво се дължи прилошаването му и после да се мисли за наказание.

Това каза пред Lupa.bg председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев. 

"В БДЖ има липса на кадри и се работи извънредно. Преди да отида на работа, навремето минавах през лекарския кабинет за преглед и ми даваха бележка, че съм годен за работа. Тези кабинети вече ги няма.

Сега прекият ръководител проверява само за алкохол.

Няма пожарна, няма и полиция. Инцидентът е следствие на всичко това", смята Петър Бунев.

"При нас се полага извънреден труд, но почивките се спазват. И това се следи. В БДЖ няма желаещи да работят. Заплатите винаги са били над средната за страната, сега са под нея", обясни синдикалистът. Той предупреди, че заради ремонтите закъсненията на влаковете ще продължат. 

Припомняме, че вчера 12 души пострадаха при влаковата катастрофа на Централна гара в София. При опит да спре, маневрен локомотив се удря във влака, който трябва да отпътува за Пловдив. 

„Инцидентът е лек. Влак, композиран за Пловдив, изчаква времето му за тръгване. Зад него маневрена машина трябва да композира друг състав вагони. Скоростта, с която спира в последния вагон на влака, е била 15-20-22 км/ч максимум. По данни, които имаме до момента, на машиниста му е прилошало и не е успял да спре маневрената машина на безопасна дистанция от влака за Пловдив”, каза транспортният министър Георги Гвоздейков. По думите му пострадалите са от маневрената бригада.

По данни на Центъра за спешна медицинска помощ, двама мъже са откарани в „Пирогов”, един – във ВМА и един в - ИСУЛ.

Четиримата пострадали са в добро общо състояние и преминават всички необходими прегледи и изследвания, за да се конкретизира тяхното състояние и да се уточни дали е необходима хоспитализация, казват от МЗ. От ВМА информираха, че не се налага прием за откарания там мъж.

Прегледаните на място са с леки наранявания и не се налагат допълнителни медицински дейности.

Министърът на транспорта е категоричен, че инцидентът не е свързан с инфраструктурата на гарата. Веднага е започнала да се подготвя нова композиция за Пловдив.